nieuws

Shortlist ECI Literatuurprijs

29 september 2015

Vijf romans en een biografie zijn geselecteerd voor de shortlist van de ECI Literatuurprijs 2015: Het hout van Jeroen Brouwers (Atlas Contact), Compassie van Stephan Enter (Van Oorschot), Orgelman; Felix Nussbaum. Een schilderleven van Mark Schaevers (De Bezige Bij), Muidhond van debutant Inge Schilperoord (Podium), De onderwaterzwemmer van P.F. Thomése (Atlas Contact) en Dertig dagen van Annelies Verbeke (De Geus). Vier van de zes titels kwamen tot stand met een beurs van de letterenfondsen.

Het Nederlands Letterenfonds investeerde in de totstandkoming van het proza van Jeroen Brouwers, Stephan Enter en P.F. Thomése; het Vlaams Fonds voor de Letteren verstrekte een subsidie aan Annelies Verbeke.

De Duitse vertaling (door Christiane Kuby) van Het hout verschijnt augustus 2016; het debuut van Inge Schilperoord Muidhond verscheen dit jaar al in een Engelse en Franse vertaling.

Juryvoorzitter Andrée van Es maakt op 12 november de winnaar bekend tijdens het Crossing Border festival in Den Haag.

De jaarlijkse ECI Literatuurprijs - 50.000 euro groot - bekroont het beste Nederlandstalige literaire boek van het afgelopen jaar (juli 2014 tot juli 2015). De jury bestaat naast voorzitter Andrée van Es uit recensenten Wim Brands, Karl van den Broeck, Sofie Gielis, Daniëlle Serdijn en Joost de Vries.

zes cover

Zie ook: