nieuws

14 avonden, 8 leesclubs en een tournee langs middelbare scholen

Debutanten op zes landelijke podia

23 september 2015

Acht debutanten presenteren hun werk op zes landelijke podia. Neske Beks (De Kleenex Kronieken, De Harmonie), Frank Gunning (Meisje van glas, Querido), Bregje Hofstede (De hemel boven Parijs, Cossee), Emily Kocken (Witte vlag, Querido), Nina Polak (We zullen niet te pletter slaan, Prometheus), Eva Vriend (Het nieuwe land, Balans), Niña Weijers (De consequenties, Atlas Contact), en Olivier Willemsen (Morgen komt Liesbeth, De Harmonie) treden samen en solo op tijdens meer dan 14 avonden.

De aftrap is op 7 november tijdens festival Het Grote Gebeuren in Groningen. Nieuw is dat alle acht debutanten zijn uitgenodigd. Ook nieuw is dat Wintertuin en het Letterenfonds samen Club Debuut beginnen, de leesclub die zich richt op debuten. Tijdens de literaire nachtclubs van Het Literatuurhuis in Utrecht presenteren de schrijvers hun werk op verschillende podia. Van februari tot en met juni 2016 organiseert Shut Up & Write! met de debutanten in Amsterdam schrijfsessies voor aspirant-schrijvers. En Literatour brengt jongeren en debutanten met elkaar in gesprek.

De acht geselecteerde debutanten ontvingen eerder dit jaar een startersbeurs van het Nederlands Letterenfonds waarmee ze aan een tweede literair boek kunnen werken.

Festival Het Grote Gebeuren - Groningen

Zaterdag 7 november zullen de debutanten optreden tijdens festival Het Grote Gebeuren. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de portier van de Centrale Bibliotheek Groningen aan de Oude Boteringestraat 18 of als e-ticket. Verleden jaar traden een aantal debutanten die van het Nederlands Letterenfonds een beurs van 10.000 euro ontvingen om aan een tweede boek te werken. De auteurs die dit jaar de beurs toegekend kregen zijn allen uitgenodigd.

Lezersfeest - Rotterdam

Op zaterdagavond 14 november 2015 vindt de 19e editie van het Lezersfeest plaats in de Centrale Bibliotheek Rotterdam.
Het Lezersfeest biedt ook een podium aan jong schrijverstalent. In de Glazen Zaal zijn vier talentvolle debutanten te zien en te horen, waaronder Opzij Literatuurprijs 2015-winnares Niña Weijers. Daarnaast treden Nina Polak, Bregje Hofstede en Olivier Willemsen op.

Club Debuut - Wintertuin

In samenwerking met Wintertuin in Nijmegen en enkele boekhandels begint het Letterenfonds dit jaar de nieuwe leesclub Club Debuut, die gericht zal zijn op het lezen van de debuten van de acht debutanten die dit jaar zijn geselecteerd.
Literair productiehuis Wintertuin organiseert literatuurfestivals, literaire voorstellingen, workshops, publiceert boeken en begeleidt jonge schrijvers.

Shut Up & Write - Amsterdam

Shut Up & Write is een initiatief van Jonas Kooyman: een reeks bijeenkomsten naar New Yorks concept waarbij een groep jonge schrijvers een uur lang in stilte schrijft. Beginnende schrijvers kunnen zich, samen met één van de acht geselecteerde debutanten, in een kleine groep een uur lang buigen over het eigen werk in wording. Daarna is er gelegenheid om in gesprek te gaan met de aanwezige schrijver over zijn of haar werk, debuteren in het algemeen, schrijftips, et cetera. De Shut Up & Write-sessies met de acht geselecteerde debutanten vinden steeds op woensdag plaats in boekhandel van Rossum in Amsterdam.

Literatour

Literatour, de nieuwe boekenweek voor jongeren, vindt van 12 tot en met 20 maart 2016 plaats. De CPNB-campagne richt zich op de 799.788 jongeren van 15 tot en met 18 jaar in Nederland. Tijdens de week bezoeken schrijvers middelbare scholen om in gesprek te gaan met leerlingen en hen te ‘inspireren met leesplezier’. Ook wordt de Dioraphte Literatour Prijs (voorheen de Dioraphte Jongerenliteratuurprijs) uitgereikt tijdens Literatour.

Het Literatuurhuis - Utrecht

Bregje Hofstede, Nina Polak en Olivier Willemsen werden al door Wim Brands geïnterviewd tijdens het Uitfeest op 6 september jl. Tijdens de december, februari, april en juni edities van de door het Literatuurhuis georganiseerde Literaire nachtclubs zullen verschillende debutanten op podia in Utrecht hun werk presenteren. Het Literatuurhuis is ontstaan uit de SLAU, Het Poëziecircus, De Nacht van de Poëzie en Stichting Internationale Literatuurdagen Utrecht, stichtingen die al jarenlang literatuur op het podium brengen, met ieder een heel eigen programma, doelgroep en aanpak.

Internationaal

In aanvulling op de landelijke podia zullen twee van de acht debutanten worden geprogrammeerd door internationale literaire festivals in Kiel en Boedapest. In 2014 ging Elisabeth van Nimwegen (1976) naar het European First Novel Festival in Boedapest en nam Bertram Koeleman (1979) samen met zijn redacteur deel aan de dertiende editie van het European Festival of the First Novel in Kiel. In 2013 waren Patrick Bassant, Annemarie de Gee en Kira Wuck geprogrammeerd door festivals in Kiel, Boedapest en Zagreb.
Van de nieuwe lichting debutanten verbleef Niña Weijers in 2014 als writer-in-residence op de Jan van Eyk-academie in Maastricht in het kader van Wanderlust, het programma van het Letterenfonds dat talentvolle schrijvers en bemiddelaars een kans biedt zich verder te ontwikkelen door samen te werken met buitenlandse kunstenaars of een verblijf in een internationale omgeving.

Olivier Willemsen, Nina Polak en Bregje Hofstede geïnterviewd door Wim Brands in Utrecht

Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

[email protected]