nieuws

Jaap Robben wint ANV Debutantenprijs

22 september 2015

Jaap Robben heeft met Birk de ANV Debutantenprijs 2015 gewonnen. De vakjury selecteerde een shortlist van drie, ook Nina Polak (We zullen niet te pletter slaan, Prometheus) en Niña Weijers (De consequenties, Atlas Contact) waren genomineerd. Lezers verkozen vervolgens Robben tot winnaar. Zijn roman kwam met een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds tot stand.

Jaap Robben publiceerde eerder vier gedichtenbundels, zowel voor kinderen als volwassenen. Over zijn debuutroman Birk (De Geus) schreef de nominatiejury: ‘Jaap Robben vertelt dit verhaal in een sobere lucide stijl waarachter de spanning ten top stijgt.’ En een van de honderden lezers die een gemotiveerd oordeel toestuurden, noteerde:

Huiveringwekkende symbiose tussen moeder en zoon na verdrinking van vader. Knap gecomponeerde pageturner over aantrekken en afstoten, bekrompen opgroeien en psychologisch vervallen op een bijna onbewoond eiland.

Birk werd eerder bekroond met de Boekhandelsprijs en de Dioraphte Literatour Publieksprijs. De titel werd najaar 2014 opgenomen in de 10 Books from Holland van het Nederlands Letterenfonds. Inmiddels zijn een Duitse, Engelse en Turkse vertaling in voorbereiding; meer informatie daarover is te vinden in de vertalingendatabase.nl. De filmrechten op het boek zijn verkocht aan CTM Pictures.