nieuws

Master Literair Vertalen

Nicolette Hoekmeijer nieuwe gastvertaler

19 september 2015

Nicolette Hoekmeijer zal dit academisch jaar de rol van Gastvertaler bij de transnationale Master Literair Vertalen op zich nemen. Onder haar begeleiding zullen de studenten uit het tweede jaar van de Master Literair Vertalen aan de Universiteit Utrecht en de studenten van het Postgraduaat Literair Vertalen aan de KU Leuven zich op een selectie moderne literaire teksten storten.

De acht ateliers vinden plaats van oktober 2015 tot en met maart 2016, afwisselend in Antwerpen en Utrecht. Ter afsluiting zal Nicolette Hoekmeijer een openbare lezing geven in Amsterdam bij het Nederlands Letterenfonds, dat het project mogelijk maakte en de inbreng van professionele vertalers in de master wil bevorderen.

Nicolette Hoekmeijer (1962) heeft vele romanvertalingen uit het Engels op haar naam staan, waaronder titels van Toni Morrison, Edward St Aubyn, Justin Torres, Nathan Englander, David Bezomogis, John Irving (samen met Molly van Gelder) en Jess Walter (deels samen met Paul Bruijn). Zij is daarnaast docent aan de Vertalersvakschool, zat van 2011 tot 2015 in de Raad van advies van het Nederlands Letterenfonds en met een onuitputtelijk enthousiasme organiseert ze ieder jaar met Andrea Kluitmann de veelgeprezen Vertalersgeluktournee, in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds.

Tijdens de ateliers zullen vooral moderne literaire teksten de revue passeren. Nicolette Hoekmeijer zegt zich als Gastvertaler met name bezig te willen houden met de kunst van het vertalen van dialoog en humor, onder het motto ‘argwaan en empathie’.

Eerder waren Rokus Hofstede, Niek Miedema, Jeanne Holierhoek en David Colmer als translator in residence aan de opleiding verbonden. De Master Literair Vertalen is een gezamenlijk internationaal programma van de Universiteit Utrecht en de KU Leuven. De opleiding is tot stand gekomen met steun van de Nederlandse Taalunie.