nieuws

Nieuwe leden Raad van advies

19 augustus 2015

Onlangs zijn zeven nieuwe leden toegetreden tot de Raad van advies van het Nederlands Letterenfonds. Jan Willem Anker en Roel Bentz van den Berg gaan adviseren binnen de commissie Projectsubsidies auteurs, Ilke Froyen en Harminke Medendorp nemen zitting in de adviescommissie Literaire projecten en manifestaties; Mireille Geus, Marlous Schrijvers en Joost Swarte vormen de nieuwe commissie Geïllustreerde kinder- en jeugdliteratuur. Hieronder stellen wij hen in alfabetische volgorde aan u voor.

Jan Willem Anker

Jan Willem Anker (1978) is dichter en prozaschrijver. Hij publiceerde drie dichtbundels. In 2012 debuteerde hij als romanschrijver met de historische roman Een beschaafde man, gevolgd door een bundel zeer kort proza, getiteld Beproevingen. In 2015 verscheen zijn dagboek Het plein.
Eerder werkte hij als programmamaker bij Stichting Poetry International en begeleidde hij studenten aan de Schrijversvakschool en de Gerrit Rietveld Academie. Momenteel is hij als docent poëzie verbonden aan de opleiding ‘Creative Writing’ bij ArtEZ, de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Anker studeerde literatuurwetenschap aan de Universiteit van Utrecht.

Roel Bentz van den Berg

Roel Bentz van den Berg (1949) studeerde filosofie, maakte gedurende vijfentwintig jaar programma’s voor de VPRO, was medewerker van NRC Handelsblad en is redacteur van De Gids.
Van hem verschenen de essaybundels De luchtgitaar, De overdaad, Zapdansen en Engelen in regenjas, en in 2004 de roman Dagen van vertrek, die evenals De overdaad de longlist van de AKO-literatuurprijs haalde. Voor Zapdansen ontving hij in 2007 de Jan Hanlo Essayprijs Groot. Zijn werk is in het Duits vertaald. Januari 2016 verschijnt van hem de roman Het naderen van een brug.

Ilke Froyen

Ilke Froyen (1971) is algemeen directeur van het internationale literatuurhuis Passa Porta in Brussel en festivaldirecteur van het Passa Porta Festival. Ilke Froyen werkt sinds 2002 als literair programmamaker in Brussel, eerst voor de literaire organisatie Het beschrijf en daarna voor het internationale literatuurhuis Passa Porta. Ze was festivaldirecteur van het internationale Passa Porta Festival 2015, een tweejaarlijks meertalig literatuurfestival in Brussel en is sinds mei 2015 ook algemeen directeur van het literatuurhuis.
Daarnaast was ze jurylid voor verschillende literaire prijzen waaronder de Vlaamse Cultuurprijs Letteren, de Debuutprijs Vlaanderen, the European Union Prize for Literature, de Dioraphte Jongerenliteratuurprijs.
Ze is bestuurder bij Bronks jeugdtheater en lid van de Algemene Vergadering van de Brusselse Cultuurraad en Stichting Lezen Vlaanderen.

Mireille Geus

Mireille Geus (1964) is auteur, schrijfcoach en redacteur. Ze publiceerde een twintigtal kinder- en jeugdboeken en schrijft daarnaast ook jeugdtheater. Haar debuut Virenzo en ik (Lemniscaat) werd in 2004 bekroond met een Vlag en Wimpel; met haar tweede kinderboek Big won ze een Gouden Griffel. Voor haar derde boek Naar Wolf kreeg ze in 2008 een Vlag en Wimpel. Recent verschenen de YA-romanJoe en ik (Lemniscaat), Het meisje met de parel en andere verhalen over de meesterwerken uit het Mauritshuis (Leopold) en De andere weg (Gottmer).
Haar werk is vertaald in het Baskisch, Duits, Engels, Japans, Koreaans en Spaans.
Ook publiceerde ze in 2013 twee handboeken: Zo schrijf je een kinderboek (Atlas Contact) en 101 schrijftips van je schrijfcoach (Brave New Books).

Harminke Medendorp

Harminke Medendorp (1974) is zelfstandig literair redacteur, schrijfcoach en scriptdokter. Hiervoor was ze negen jaar (hoofd)redacteur bij Uitgeverij Podium, waar ze gelauwerde prozaschrijvers, dichters en journalisten begeleidde. Eerder werkte ze als kinderboekenredacteur bij o.a. Van Goor.

Marloes Schrijvers

Marloes Schrijvers (1989) werkt als promovenda aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de vraag hoe literatuuronderwijs zou kunnen bijdragen aan de zelfontwikkeling en sociale ontwikkeling van adolescenten in de bovenbouw van havo en vwo. Daarnaast is ze lid van de redactie van Literatuur zonder Leeftijd, een Nederlandstalig vakblad over (leeftijdsloze) jeugdliteratuur, en schreef ze enkele jaren prentenboekrecensies voor De Leeswelp. Ze volgde een bachelor Tekst & Communicatie (2011), een master Jeugdliteratuur (2013) en de opleiding tot eerstegraads docent Nederlands (2014) aan de Universiteit van Tilburg.

Joost Swarte

Joost Swarte (1947) is striptekenaar en grafisch ontwerper. Hij ontwierp onder veel meer glas-in-loodramen, smeedijzeren sculpturen, postzegels, lp- en cd-hoesjes en telefoonkaarten, en vervaardigde talloze illustraties voor boeken en tijdschriften, waaronder The New Yorker. In 2013 verscheen Bijna Compleet bij De Bezige Bij, een verzameling van vrijwel alle strips die hij sinds 1974 tekende; zijn verzamelde cartoons werden een jaar eerder uitgegeven door Oog & Blik onder de titel Niet zo, maar zo!. Het werk van Swarte is vertaald in het Engels, Frans, Spaans, Noors, Italiaans en Duits en is onder meer bekroond met de Stripschapprijs en de Marten Toonderprijs.

Oproep nieuwe leden Raad van advies

Voor de commissie Digitale projecten wordt momenteel gezocht naar geschikte kandidaten; een omschrijving van de onbezoldigde vacature is elders op deze website te vinden, reacties zijn welkom tot 28 augustus 2015.

Een overzicht van alle leden van de Raad van advies vindt u onder Over het fonds.