nieuws

Nederlandse auteurs en filmmakers naar Brazilië

4 augustus 2015

Zeven Nederlandse auteurs en drie filmmakers treden van 26 augustus t/m 5 september op in São Paulo en Rio de Janeiro in Brazilië. Het tiendaagse festival Café Amsterdã staat in het teken van Nederlandse literatuur en film en is georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds en EYE International. Naast optredens van de auteurs is er een filmprogramma voor jong en oud en een expositie met hedendaagse Nederlandse kinderboekillustraties, die zal worden geopend door Marjan Hammersma (directeur-generaal Cultuur en Media, OCW).

Aan het festival nemen deel: Arjen Duinker, Arnon Grunberg, Toine Heijmans, Marjolijn Hof, Janny van der Molen, Barbara Stok, Tommy Wieringa en acteur Ton Meijer met een theatervoorstelling gebaseerd op Sieb Posthuma’s prentenboek Calder. De filmmakers zijn Rudolf van den Berg, Lotte Tabbers en Reinout Oerlemans.

Van alle auteurs is recent werk in het Portugees vertaald. Zij presenteren hun werk aan het Braziliaanse publiek en gaan in gesprek met gerenommeerde Braziliaanse auteurs als Daniel Galera en Michel Laub. De avonden worden omlijst met muziek. De kinderboekenauteurs houden workshops voor Braziliaanse scholieren, zowel op scholen als in bibliotheken.

vijf covers

In Biblioteca Parque in Rio de Janeiro is tot eind september de tentoonstelling Isso aqui, ôô, é um pouquinho da Holanda te zien met werk van 20 Nederlandse kinderboekillustratoren. De expositie wordt op dinsdag 1 september geopend door Marjan Hammersma, directeur-generaal Cultuur en Media bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Tijdens het filmprogramma, tevens in Biblioteca Parque, worden onder meer verfilmingen van Tirza, Een kleine kans (Patatje Oorlog) en Komt een vrouw bij de dokter vertoond. Regisseur Rudolf van den Berg en scenario schrijver Lotte Tabbers zullen met de auteurs van de betreffende boeken presentaties houden. Voor de organisatie van het filmprogramma wordt nauw samengewerkt met Eye International.

Eind juni waren op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds drie journalisten van de belangrijkste Braziliaanse media te gast in Amsterdam. Inmiddels verschenen in verschillende Braziliaanse kranten artikelen over Café Amsterdã, evenals interviews met onder andere Toine Heijmans en Janny van der Molen.

website Café Amsterdã / Café Amsterdam 2015

Agnes Vogt

Contact

Agnes Vogt

Specialist internationaal

[email protected]