nieuws

In memoriam

Rogi Wieg (1962-2015)

16 juli 2015

Dichter, schrijver en beeldend kunstenaar Rogi Wieg is woensdag 15 juli op 52-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Zijn leven en loopbaan werden gekenmerkt door ernstige depressies. Vorig jaar vroeg hij om euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden en dat verzoek is gehonoreerd.

Wieg debuteerde in 1986 op 24-jarige leeftijd met de dichtbundel Toverdraad van dagverdrijf (Van Oorschot). De bundel viel op vanwege de romantische toon en het gebruik van traditionele dichtvormen zoals het sonnet; vervolgens verscheen de dichtbundel De zee heeft geen manieren (Van Oorschot, 1987). In 1990 debuteerde hij als prozaschrijver met de roman Beminde onrust (Van Oorschot), in 1992 gevolgd door de verhalenbundel Sinds gisteren zijn twee dagen verstreken en de roman De moederminnaar (beide Van Oorschot).

Toverdraad van dagverdrijf

In 1987 kreeg hij de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs voor Toverdraad van dagverdrijf en in 1988 het Charlotte Köhler Stipendium voor De zee heeft geen manieren.

Rogi Wieg schreef niets- en niemand ontziende poëzie, elke regel bevochten op een inktzwarte werkelijkheid. Hij was als geen ander in staat om de krochten van de ‘ziel’ te verwoorden. Dat geeft Wiegs gedichten een uniciteit waardoor zijn poëzie een prominente plaats in onze literatuur inneemt.

Wiegs verhalenbundel Souffleurs van de duivel (Van Oorschot, 1996), zijn roman De overval (De Arbeiderspers, 1997) en een keuze uit zijn poëzie werden in het Hongaars vertaald.

Afgekapt dichtwerk

In 2014 verscheen bij uitgeverij In de Knipscheer zijn laatste dichtbundel, Afgekapt dichtwerk. Zijn laatste gedichten werden dit jaar gepubliceerd in het literair tijdschrift Extaze.

Dit najaar verschijnt er bij uitgeverij In de Knipscheer nog een bloemlezing uit Wiegs oeuvre onder de titel Even zuiver als de ongeschreven brief.

Mei 2013 mailde Wieg het fonds:

Dichten en schrijven geven me iets van een levensdoel. En dat is al meer dan dertig jaar zo. Van Morrison zei het in een interview, als een al tamelijk oude man, zo : ‘The only thing that counts is if you’re still around. And I’m still around.’

Rogi Wieg is niet meer, maar door zijn werk is hij still around.