nieuws

Wanderlust-programma 2016

Joost de Vries en Bregje Hofstede naar Van Eyck Academie

23 juli 2015

Joost de Vries en Bregje Hofstede zullen in 2016 elk twee a drie maanden op de Jan van Eyck-Academie in Maastricht verblijven. De schrijvers zijn in het kader van Wanderlust, het nieuwe programma voor talentontwikkeling in internationale context door het Letterenfonds uitgenodigd om een periode in een studio op de Van Eyck te werken, te midden van veertig internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers.

Joost de Vries (1983) debuteerde in 2010 met Clausewitz, dat werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs en de Selexyz Debuutprijs. In 2013 ontving hij het Charlotte Kohler Stipendium, een bekroning voor beginnend literair talent. In datzelfde jaar verscheen de goed ontvangen roman De republiek (Prometheus), waarmee hij de Gouden Boekenuil 2014 won. Joost de Vries studeerde journalistiek en geschiedenis in Utrecht en is kunstredacteur bij De Groene Amsterdammer.

Bregje Hofstede (1988) is schrijver en kunsthistoricus. Voor haar korte verhalen en essays ontving ze in 2013 een aanmoedigingsbeurs van Hollands Maandblad. Haar debuutroman De hemel boven Parijs verscheen in 2014 bij Uitgeverij Cossee. De vertaalrechten zijn verkocht aan Duitsland en Denemarken; ook wordt het boek verfilmd. De roman stond op de longlist van de Gouden Boekenuil en de Libris Literatuurprijs 2015. Onlangs ontving ze een startersbeurs van het Nederlands Letterenfonds voor het schrijven van haar tweede roman (werktitel: Het aanzien van Emma).

Joost de Vries door Keke Keukelaar en Bregje Hofstede door Ilse Joliet Foto Joost de Vries door Keke Keukelaar. Foto Bregje Hofstede door Ilse Joliet.

Het initiatief van de Jan van Eyck-academie en het Nederlands Letterenfonds maakt deel uit van Wanderlust, het programma van het Letterenfonds dat talentvolle schrijvers en bemiddelaars een kans biedt zich verder te ontwikkelen in een internationale context. In totaal verblijven in de periode 2014-1016 zes auteurs aan de Van Eyck.

Met de selectie van Joost de Vries en Bregje Hofstede is het Van Eyck@Wanderlust-programma voor 2014-2016 ingevuld. Schrijvers Niña Weijers, Maartje Wortel en Wytske Versteeg gingen hen voor. Rosan Hollak werkt najaar 2015 aan de Van Eyck.

Zie ook:

Pieter Jan van der Veen

Contact

Pieter Jan van der Veen

Subsidiespecialist

[email protected]