agenda

Writer in residence programma 2015

Nir Baram als WiR in Amsterdam

1 sep-16 oktober 2015

Van september tot medio oktober is de Israëlische schrijver Nir Baram te gast als writer in residence aan het Spui in Amsterdam.

Nir Baram (Jeruzalem, 1976) wordt gezien als het grootste literaire talent van Israël. Met Goede mensen brak hij internationaal door. In september 2015, tijdens zijn bezoek aan Amsterdam, verschijnt de nieuwe, ambitieuze roman Wereldschaduw bij De Bezige Bij in vertaling van Sylvie Hoyinck, over de immense kracht van het kapitalisme en de prijs die het individu daarvoor betaalt. Wereldschaduw is zijn vijfde roman en was direct een grote bestseller in zijn thuisland en genomineerd voor de Sapir Prize 2014.

In 2012 verscheen Goede mensen in vertaling van Hilde Pach, waarin de Israëliër Nir Baram de dubieuze drijfveren van twee collaborateurs tijdens de Tweede Wereldoorlog beschrijft. Het boek kreeg ongekend goede kritieken en er werden in Nederland en Vlaanderen 20.000 exemplaren van verkocht. Baram was in 2012 ook te gast als writer in residence.

Filmportret Nir Baram in Amsterdam

Tijdens zijn residentieperiode zal Nir Baram meerdere optredens verzorgen:

  • Op 5 september interviewt Jasper Henderson hem op Manuscripta over Wereldschaduw.
  • Op 17 september om 19:00 uur presenteert Studievereniging Sechel in samenwerking met boekhandel Scheltema en uitgeverij De Bezige Bij de nieuwe roman van Nir Baram. Vertaalster Sylvie Hoyinck zal hem interviewen.
  • Op 18 september spreekt Nir Baram voor talentvolle studenten/predebutanten over het schrijverschap, in het kader van het talentontwikkelingsprogramma van het Letterenfonds.
  • Op 20 september treedt Baram op tijdens het Eilandfestival Antwerpen.
  • Op 3 oktober gaat Nir Baram in De Balie met Abdelkader Benali in gesprek over zijn roman Wereldschaduw en de reportage voor de Israëlische krant Haaretz ‘Walking the Green Line’.

Pers

  • 5 sterren recensie van Wereldschaduw door Michel Krielaars, NRC Handelsblad 28 september 2015.
  • 5 sterren recensie van Wereldschaduw door Maria Vlaar, De Standaard, 2 oktober 2015.
  • Artikel van Nir Baram over de Palestijnse kwestie in Het Parool.
  • Optreden bij programma De Nieuwe Wereld (vanaf 18e minuut).
  • Interview in de rubriek Open Boek van NRC Handelsblad, 25 september 2015, door Roderick Nieuwenhuis.

Video op Why I Love This Book met Nir Baram over Wereldschaduw:

Zie ook:

Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

[email protected]