agenda

Writer in residence programma 2015

Andy Fierens als WiR in Amsterdam

20 okt-30 november 2015

Van 20 oktober tot 30 november is Andy Fierens (1976) te gast als writer in residence aan het Spui in Amsterdam.

Andy Fierens (1976) geldt als het buitenbeentje van de Vlaamse literaire wereld. Hij is dichter en performer, cartoonist, organisator en frontman van de literaire trashgroep ‘Andy and the Androids’. Fierens groeide op in Hove. Voor het televisieprogramma Iedereen beroemd van de Vlaamse televisiezender Één maakte Andy Fierens ‘Het laatste woord’, waarin hij wekelijks een gedicht voordroeg aan het eind van het programma.

In 2009 debuteerde hij bij de Bezige Bij met de bundel Grote Smerige Vlinder die werd bekroond met de Herman de Coninck Debuutprijs. Fierens woont en werkt in Antwerpen. Rond het jaar 2000 was hij op organisatorisch vlak zeer actief in Vlaanderen: hij organiseerde de eerste Vlaamse Poetry Slam en meerdere tours voor Didi de Paris en het Groninger dicht- en muziekgezelschap De Dichters uit Epibreren. Met zijn hilarische en genadeloze teksten, en met zijn compromisloze live performances, werd hij algauw een opmerkelijke en veelgevraagde gast op podia in België, Nederland en Zuid-Afrika.

Fierens is regelmatig actief in Zuid-Afrika. Hij is een van de weinige Nederlandstalige Belgische dichters die ook in Wallonië en Frankrijk optreedt. In 2013 publiceerde hij met Michaël Brijs de roman Astronaut van Oranje. Een Vlaams epos (De Bezige Bij). Andy Fierens werkte mee aan o.a. Ballustrada, Rottend Staal en Weekend Knack .

Videoportret van Andy Fierens door Jess de Gruyter

Zie ook:

Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

[email protected]