agenda

Writer in residence programma 2015

Andrea Bajani als WiR in Amsterdam

1 aug-1 september 2015

Andrea Bajani (1975) is - op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds - de maand augustus te gast als writer in residence aan het Spui in Amsterdam.

Bajani’s debuutroman Se consideri le colpe (Wie houdt dan stand?) uit 2007 werd lovend ontvangen in Italië, en in 2008 bekroond met de Premio Mondello. Later volgde Ogni promessa (De belofte). Het werk van Bajani wordt door Yond Boeke en Patty Krone vertaald.

Dit jaar verscheen van Bajani Het leven is niet alfabetisch (Uitgeverij Athenaeum, Polak & Van Gennep / Singel Uitgeverijen).

Ieder mens probeert zijn leven te duiden. Bajani doet dat aan de hand van het alfabet, ook al weet hij dat het leven zich niet volgens het alfabet afspeelt. Bajani schreef een veertigtal ultrakorte verhalen, die alfabetisch geordend een leven omspannen. Iedereen kan er zijn eigen geschiedenis uit samenstellen. Liefde. Sigaretten. Weemoed. Zonder. Het zijn verhalen die diepgaand zijn - en licht tegelijk.

De Nederlandse vertaling is een wonder. Omdat de vertaling de verhalen in een andere volgorde plaatst (in het Nederlands komt Jeugd vóór Liefde, in het Italiaans is dat andersom) ontstaat er een heel ander boek. Daar komt bij dat het Nederlands meer letters heeft dan het Italiaans. Daarom heeft Bajani speciaal voor de vertaling een aantal nieuwe verhalen geschreven. Ook voegde hij een nawoord toe waarin hij over deze ontstaansgeschiedenis schrijft. Zo ontstaat een nieuwe samenwerking tussen auteur en vertaalsters, met een uniek kunstwerk als resultaat.

De Universiteit Utrecht en het Nederlands Letterenfonds organiseren op 4 september, van 15:15 tot 17.00, een vertaalmiddag rond Het leven is niet alfabetisch, waarbij de auteur en vertalers aanwezig zijn. Reserveren is gewenst, en wel voor 15 augustus aanstaande per mail via Fleur van Koppen: f.van.koppen@letterenfonds.nl.

In 2012 verbleef Bajani ook een maand als writer in residence waar hij zijn onderzoek naar de leefwereld en het referentiekader van jongeren wilde verdiepen.

Zie ook:

cover

Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

[email protected]