agenda

Andrea Bajani writer in residence (Amsterdam)

5 jul-14 augustus 2012

Schrijver en journalist Andrea Bajani (1975) is van begin juli tot half augustus als writer in residence te gast in Amsterdam. In Nederland wil hij zijn onderzoek naar de leefwereld en het referentiekader van jongeren verdiepen.

Het gaat hem daarbij in het bijzonder om de manier waarop de herinnering aan de Holocaust in leven kan worden gehouden. Enkele jaren geleden ging hij als begeleider mee op een schoolreis naar Auschwitz en ontdekte hij dat het voor kinderen die in de jaren negentig zijn geboren moeilijk is om zich een voorstelling te maken van alle verschrikkingen.

Bajani hoopt van het educatieve programma van het Anne Frank museum te leren hoe de geschiedenis voor jongeren tot leven gebracht kan worden.

Ik vind niet dat jongeren moeten lezen om te lezen. Boeren zullen ook niet allemaal lezen, maar kennen toch een grote rijkdom. Zij beleven de tijd, zij weten hoe je aan het heden kunt ontsnappen. Het verleden werkt in op het heden, en dat werkt door in de toekomst. Dat merk je op de akkers, dat merk je in de literatuur. Dat verloop van de tijd, dat is wat ik jongeren wil doen voelen.

Bajani’s debuutroman Se consideri le colpe (Wie houdt dan stand?) uit 2007 werd lovend ontvangen in Italië, en in 2008 bekroond met de Premio Mondello. Later volgde Ogni promessa (De belofte). Beide romans werden door Yond Boeke en Patty Krone vertaald in opdracht van uitgeverij Athenaeum.

Meer informatie

Fleur van Koppen

Contact

Fleur van Koppen

Programmamedewerker

[email protected]