nieuws

De negen beste kinderboeken

Zilveren Griffels

30 juni 2015

Negen kinderboeken zijn bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor het beste kinderboek - in verschillende categorieën - van het afgelopen jaar. De prijzen gingen naar oorspronkelijk werk van Sylvia Vanden Heede, Annet Huizing, Stine Jensen, Sjoerd Kuyper, Daan Remmerts de Vries, Dirk Weber en Bette Westera, en naar vertaald werk van Drew Daywalt en Håkon Øvreås.

De negen met een Zilveren Griffel bekroonde titels:

  • De krijtjes staken van Drew Daywalt (vertaling Koos Meinderts, De Fontein)
  • Soms laat ik je even achter van Daan Remmerts de Vries (Querido)
  • Bruno wordt een superheld van Håkon Øvreås (vertaling Edward van de Vendel, Querido)
  • Een afspraakje in het bos van Sylvia Vanden Heede (Lannoo)
  • De goochelaar, de geit en ik van Dirk Weber (Querido)
  • Hotel De Grote L van Sjoerd Kuyper (Lemniscaat)
  • Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen (Kluitman)
  • Hoe ik per ongeluk een boek schreef van Annet Huizing (Lemniscaat)
  • Doodgewoon van Bette Westera en Sylvia Weve (Gottmer).

Van de negen bekroonde boeken zijn er drie tot stand gekomen met een investering van het Letterenfonds, twee titels zijn of worden in buitenlandse vertaling uitgegeven. Van alle bekroonde Nederlandstalige auteurs verscheen eerder werk in buitenlandse vertaling.

Daan Remmerts de Vries, Sjoerd Kuyper en Bette Westera ontvingen een beurs voor het schrijven van bovengenoemd werk. De jeugdroman van Sjoerd Kuyper is - met ondersteuning van het Letterenfonds - vertaald in het Duits door Eva Schweikart, een Engelse editie verschijnt najaar 2015, ook een Koreaanse vertaling is in de maak. De Duitse vertaling door Birgit Erdmann van Hoe ik per ongeluk een boek schreef Annet Huizing verschijnt voorjaar 2016 bij Mixtvision. Uitgeverij Gottmer ontving een subsidie voor de uitgave van de door Sylvia Weve bijzonder geïllustreerde poëziebundel Doodgewoon. De dichtbundel is eerder bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2015.

drie covers

Uit de juryrapporten:

Met zijn uitmuntende stijl, zijn zwarte humor en ongekend talent voor absurde situaties maakt [Sjoerd Kuyper] van Hotel De Grote L een boek uit duizenden.

Bette Westera heeft met Doodgewoon een schitterende, ongekend rijke bundel doodslyriek geschreven, waar verdriet, verwondering, opstandigheid, berusting en woede onder woorden worden gebracht.

Veel tekst heeft Soms laat ik je even achter niet. Maar Daan Remmerts de Vries weet er een wereld mee op te roepen. Een wereld van woorden, die verder gaat in de collageachtige illustraties van dit omni-talent. Een wereld die ontroert. Lief en stoer in alle eenvoud.

Daarnaast reikte de jury twee Zilveren Penselen uit aan Nederlandse illustratoren; deze gingen naar Annemarie van Haeringen voor Sneeuwwitje breit een monster (Leopold) en Alice Hoogstad voor Monsterboek (Lemniscaat). Het Zilveren Palet ging naar de buitenlandse illustratoren Marc Boutavant (Is er dan niemand boos?, Querido) en Jon Klassen (Het donker, Gottmer).

Meer informatie over deze prijzen en over de door de Griffeljury uitgedeelde Vlag en Wimpels, is te vinden op de website van het CPNB.

De vertalingendatabase.nl van het Letterenfonds biedt actuele informatie over buitenlandse vertalingen van Nederlandstalige literatuur, bijvoorbeeld van Sjoerd Kuper, Daan Remmerts de Vries, Sylvia Vanden Heede, Annet Huizing, Stine Jensen, Dirk Weber en Bette Westera.

Interview met Sjoerd Kuyper in de literaire talkshow Letteren &cetera (NPO Cultura) over Hotel de grote L.