nieuws

Arjen van Veelen wint Jan Hanlo Essayprijs

20 juni 2015

Arjen van Veelen heeft de Jan Hanlo Essayprijs 2015 ontvangen voor de essaybundel En hier een plaatje van een kat (Atlas/Contact). Van Veelen ontving van het Letterenfonds een beurs voor het schrijven van deze bundel. De Jan Hanlo Essayprijs Klein, een prijs van 1.500 euro voor een nog niet eerder gepubliceerd essay, ging naar Miriam Rasch met haar essay Een kleine biologische banaan: fonofilia in twaalf scenes.

Uit het juryrapport over Arjen van Veelen: “Van Veelen bedrijft lichtvoetige cultuurkritiek in de traditie van Roland Barthes. [..]Hij beschrijft de absurditeiten van het moderne leven zo dat de lezer echt aan het denken wordt gezet. Zijn observaties zijn scherp en origineel en zijn taal tintelt en bruist.” De prijs – een geldbedrag van 7.000 euro en een trofee ontworpen door sieradenmaker Lucy Sarneel – werd dit jaar voor de negende keer uitgereikt.

De jury, bestaande uit Ieme van der Poel, Dick Pels en Niña Weijers, onder voorzitterschap van Xandra Schutte, maakte een keuze uit ruim 60 ingezonden essaybundels uit 2013 en 2014. Naast winnaar Arjen van Veelen waren genomineerd: Rutger Bregman met Gratis geld voor iedereen (De Correspondent), Bas Heijne met Angst en Schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen (De Bezige Bij), Stephan Sanders met Iets meer dan een seizoen (De Bezige Bij) en Joost de Vries met Vechtmemoires (Prometheus).

Arjen van Veelen won in 2009 al de Jan Hanlo Essayprijs Klein, in hetzelfde jaar als dat David van Reybrouck de Jan Hanlo Essayprijs won, die nu het Boekenweekessay voor 2016 zal schrijven. Overige winnaars van deze prijs waren o.a. Joke Hermsen, Rudy Kousbroek, Tijs Goldschmidt en Marja Pruis (in 2013).

De Jan Hanlo Essayprijs Klein had dit jaar als thema Over de liefde. Uit de 70 inzendingen koos de jury Miriam Rasch als winnaar. De jury prees het essay “dat ambieerde iets te zeggen over liefde in technologische tijden, zonder daarbij modieus te zijn.” Het essay van Miriam Rasch zal in zijn geheel worden gepubliceerd in De Groene Amsterdammer.

Naast haar essay waren ook genomineerd: Mark groet ’s morgens de smartphone van Benjamin De Mesel, Gods bandrecorder loopt altijd van Coco Schrijber en Attenborough en de aantrekkingskracht - over de liefde als illusie van Jeroen Hopster.

De Jan Hanlo Essayprijs wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs) en het Nederlands Letterenfonds. De uitreiking vond in samenwerking met De Groene Amsterdammer op donderdagavond 18 juni plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

De juryrapporten kunnen worden nagelezen op de website van de Jan Hanlo Essayprijs.