nieuws

Hannah van Wieringen tweemaal bekroond

10 juni 2015

De vijfde Debuutprijs Het Liegend Konijn is toegekend aan Hannah van Wieringen voor haar bundel Hier kijken we naar, uitgegeven door De Harmonie in Amsterdam. Het is de tweede bekroning voor Van Wieringen; eerder won zij met haar verhalenbundel De kermis van Gravezuid de Academica Literatuurprijs 2014.

De laureaat krijgt een geldprijs van € 2.500 , de publicatie van een reeks nieuwe gedichten in het tijdschrift Het Liegend Konijn en een vertaling van de bekroonde bundel in het Frans, Duits en Engels. Eén gedicht uit de bundel wordt bovendien vertaald in alle officiële talen van de Europese Unie en door deBuren in een bundel gepubliceerd. De jury koos voor het gedicht In geval van liefde. Deze vertalingen bieden de debutant de kans om met haar werk internationale paden te verkennen en betekenen voor de Nederlandstalige poëzie een extra promotie in het buitenland.

De jury van de 5de Debuutprijs Het Liegend Konijn bestond uit Jozef Deleu (voorzitter, hoofdredacteur Het Liegend Konijn) (B), Anne Vegter (NL), Maud Vanhauwaert (B), Henk van der Waal (NL) en Michaël Vandebril (B). Zij selecteerden uit 32 inzendingen.

Hannah van Wieringen (Haarlem 1982) schrijft, vertaalt en bewerkt toneel met name voor Toneelgroep Oostpool. Ze debuteerde in 2012 als prozaïst met De kermis van Gravezuid, een verhalenbundel over een kleine dorpsgemeenschap in de kop van Noord-Holland. Op basis van deze bundel ontving zij een projectsubsidie van het Nederlands Letterenfonds. Haar poëziedebuut Hier kijken we naar volgde in 2014.

De Debuutprijs Het Liegend Konijn draagt de naam van het enige tijdschrift in ons taalgebied dat uitsluitend ‘uit het nest geroofde’, nieuwe Nederlandstalige poëzie publiceert. deBuren is een evidente partner in dit project omdat het de culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen wil bevestigen en versterken. Met deze prijs wil deBuren bijdragen tot de verspreiding en de promotie van de Nederlandstalige poëzie in Europa.

Hannah van Wieringen