nieuws

Zilveren Griffels en Penselen

29 juni 2012

De stichting CPNB heeft dit jaar negen Zilveren Griffels toegekend - de kanshebbers voor de Gouden Griffel die tijdens de Kinderboekenweek wordt uitgereikt. Vier van de auteurs werden ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

In de categorie tot zes jaar kreeg Sjoerd Kuyper voor O rode papaver, boem pats knal! zijn zesde Zilveren Griffel. Hij won in 1996 met Robin en god al eens goud. Voor Mister Orange kreeg Truus Matti haar eerste Zilveren Griffel in de categorie vanaf negen jaar, terwijl Bibi Dumon Tak in de categorie informatief haar vijfde won met Winterdieren. In de categorie poëzie ten slotte ontving Ted van Lieshout zijn achtste voor Driedelig paard waarvoor hij eerder werd bekroond met de Woutertje Pieterseprijs. Hij won in 1995 al eens een Gouden Griffel met de dichtbundel Begin een torentje van niks.

![Ted van Lieshout en Sieb Posthuma][5]

De Zilveren Penselen zijn toegekend aan Sieb Posthuma voor Een vijver vol inkt en aan Karina Schaapman voor Het Muizenhuis – Sam & Julia. “Hoge kunst die ogen streelt, zinnen prikkelt, de geest amuseert en kijkers wakker schudt”, zo oordeelde de Penseeljury.

O rode papaver, boem pats knal!, Mister Orange, Winterdieren en Driedelig paard kwamen mede tot stand met ondersteuning van een werkbeurs. Van de genoemde auteurs en illustratoren verscheen (eerder) werk in buitenlandse vertalingen.