agenda

Feestelijke bekendmaking

Shortlist Europese Literatuurprijs 2015

9 juni 2015

http://www.spui25.nl/programma/item/09.06.15---shortlist-europese-literatuurprijs.html?date=09062015

Op dinsdagavond 9 juni wordt de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2015 bekendgemaakt in Spui25 in Amsterdam. De kanshebbers worden geselecteerd door een vakjury onder voorzitterschap van Margot Dijkgraaf. Tijdens de feestelijke bekendmaking worden er lofredes voor de genomineerden uitgesproken door lezers, schrijvers, critici en vertalers. De entree is gratis, maar reserveren is noodzakelijk.

De jury selecteert uit de longlist van twintig vertalingen vijf titels die in aanmerking komen voor de prijs. Bijzonder is dat de Europese Literatuurprijs zowel de schrijver als de vertaler van de winnende roman bekroont. De prijs vraagt specifiek aandacht voor romans uit het Europese taalgebied en benadrukt daarmee de literaire diversiteit en de culturele rijkdom van Europa.

De Europese Literatuurprijs wordt op zaterdag 5 september 2015 voor de vijfde keer uitgereikt en bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in 2014 in Nederlandse vertaling is verschenen. Eerder wonnen Jérôme Ferrari met De preek over de val van Rome en vertalers Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos, Limonov van Emmanuel Carrère en vertalers Katelijne de Vuyst en Katrien Vandenberghe, Alsof het voorbij is van Julian Barnes en vertaler Ronald Vlek. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de vertaler van het bekroonde boek.

De longlist van de Europese Literatuurprijs 2015 werd door veertien kwaliteitsboekhandels gekozen.

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds, Academisch-cultureel centrum SPUI25, weekblad De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandel en wordt financieel mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds, het Lira Fonds en De Delancey Foundation.

De avond in Spui25 te Amsterdam begint om 20.00; de entree is gratis. U dient u echter wel vooraf via onderstaande link aan te melden bij Spui25.

Reserveren & meer informatie:

Roos de Ridder

Contact

Roos de Ridder

Beleidsmedewerker

[email protected]