nieuws

Luk Van Haute wint Filter Vertaalprijs

17 mei 2015

Luk Van Haute heeft de Filter Vertaalprijs 2015 gewonnen met zijn bloemlezing Liefdesdood in Kamara. En andere Japanse verhalen (Atlas|Contact). De prijs ter waarde van €10.000 is uitgereikt tijdens het literatuurfestival City2Cities in Utrecht. De vertaling kwam tot stand met een projectsubsidie van het Letterenfonds.

De jury koos daarmee voor “een vertaling waarmee de vertaler een meesterproef afleverde, een project dat een enorme stilistische reikwijdte vertegenwoordigt. Het bekroonde werk is bovendien ook nog eens een intrigerende ontdekkingstocht waarin de lezer wordt meegezogen, een reis door een literatuur en een cultuur die ver van ons afstaat, die we minder kennen dan zou moeten. Een boek, ten slotte, waarin de vertaler persoonlijke voorkeuren laat spelen waarvoor hij alle verantwoordelijkheid draagt en zichzelf zonder aarzelen in het geding brengt.” En concludeerde:

Indringend vertalen en cultureel ambassadeurschap komen in Liefdesdood in Kamara. En andere Japanse verhalen op indrukwekkende wijze samen.

Het volledige juryrapport is na te lezen op de website van tijdschrift Filter.

Naast Liefdesdood in Kamara waren vertalingen van Anneke Alderlieste, Gerard Cruys, Josephine Rijnaarts, Jan Pieter van der Sterre en Ira Wilhelm genomineerd.

Luk Van Haute (1963) studeerde Oosterse talen en culturen aan de universiteiten van Gent en Tokio en promoveerde in 1997 op het proefschrift “Seventeen” en de jonge helden van Oe Kenzaburo. Hij doceerde over de Japanse cultuur en maatschappij aan de universiteiten van Leiden, Leuven en Gent en vertaalde werk van onder anderen Kenzaburo Oe, Yasunari Kawabata, Hiromi Kawakami, Toyo Shibata, Haruki Murakami, Keigo Higashino en Soseki Natsume.

cover bekroonde boek