nieuws

Gideon Samson wint Gouden Lijst

16 april 2015

Op de Dag van de Jonge Jury zijn twee prijzen voor jeugdboeken uitgereikt. Gideon Samson en Julius ‘t Hart wonnen met Overspoeld de Gouden Lijst 2015 in de categorie oorspronkelijk; in de categorie vertaald werd Onder de ketchupwolken van Annabel Pitcher (Moon, vertaald door Ellis Post Uiterweer) bekroond. De Prijs voor de Jonge Jury 2015 ging naar Wreed van Mel Wallis de Vries. De jeugdroman van Gideon Samson kwam tot stand met een beurs van het Letterenfonds.

Overspoeld verscheen in de Slash-reeks van Querido: boeken door bekende auteurs, geschreven samen met een jongere wiens verhaal wordt verteld. Andere boeken in deze reeks waren onder andere van Edward van de Vendel, Bibi Dumon Tak en Mirjam Oldenhave.
Gideon Samson schreef verschillende kinderboeken, waarvan de jeugdroman Zwarte Zwaan de meest recente is. Hij won tweemaal de Zilveren Griffel en was eerder genomineerd voor de Gouden Lijst.

De Gouden Lijst is de juryprijs voor het beste jeugdboek in de leeftijd 12 tot 15 jaar. De jury, onder leiding van Helma van Lierop, noemde Overspoeld een boek dat zich niet laat wegleggen:

De directheid waarmee Samson de rauwe werkelijkheid toont, grijpt je als lezer meermalen bij de keel. De indringende beelden blijven op het netvlies staan en de passende staccato stijl maakt duidelijk dat de ramp niet te bevatten is.

prijsuitreiking Gouden Lijst 2015