Boek

Floor de Goede

Dansen op de vulkaan

Een meesterlijk beeldverhaal over de mooie én lelijke kanten van de liefde

Dansen op de vulkaan is een relatiedrama dat zich moeiteloos kan meten met strips over homoseksuele relaties zoals Stuck Rubber Baby van Howard Cruse of Dykes To Watch Out For van Alison Bechdel. Maar inde eerste plaats is het een meesterlijk beeldverhaal over de mooie én lelijke kanten van de liefde.

Dansen op de vulkaan is een graphic novel die in drie episodes het liefdesleven van homoseksuele jongens in beeld brengt. In het eerste deel reizen Sander en Flo naar de Eolische eilanden in Italië. Ze zijn vrienden, maar geen geliefden: de partner van Flo is in Amsterdam achtergebleven.

Al snel wordt duidelijk dat het eigenlijke thema niet de vakantie zelf is, maar de irritatie tussen de vrienden die in niets op elkaar lijken: Sander wil dineren, Flo heeft aan een snack genoeg. Sander wil de berg op, Flo sjokt er zwetend achteraan. Maar eenmaal op de top klaart voor Flo de hemel op: hij heeft bereik! Hij kan zijn geliefde thuis opbellen!

In het tweede deel is Flo weer thuis, maar van een innige reünie is geen sprake. Terwijl de jongens platonisch in bed liggen, zijn ze met hun gedachten bij een derde jongen, Tom, die tijdelijk onderdak bij hen heeft gevonden. Ze proberen hun relatie in stand te houden, maar krijgen hun gast niet uit hun gedachten. Het knappe van het scenario is dat De Goede een bank en een bed als decorstuk gebruikt om bijna toneelmatig de driehoeksverhouding in beeld te brengen: raffinement met simpele middelen.

In het derde deel reist Flo naar New York om zijn zusje te bezoeken en om uit te gaan met de onvermoeibare Jasper, die de ene minnaar na de andere verslijt. Bas zit weer thuis, maar hij is niet zo alleen als Flo denkt. Terwijl Flo in het knipperlicht van de Amerikaanse disco vecht tegen de verleidingen, geeft Bas er in Amsterdam gewoon aan toe. Verraad? Eenmaal thuis vraagt Flo wantrouwig aan Bas of hij nog leuke jongens heeft gezien. Het antwoord is simpel: “Tuurlijk.”

Floor de Goede

Floor de Goede (1980), bij het lezerspubliek ook bekend als Flo, is illustrator en striptekenaar. Hij debuteerde in 2002 in het homojongerenmagazine Expreszo. Een jaar later startte hij een dagelijkse, autobiografische strip op doyouknowflo.nl, die ook in een papieren versie wordt uitgegeven. Flo

lees meer

Details

Dansen op de vulkaan (2012). Fictie, 255 pagina's.
Aantal woorden: 4.487

Thema's: beeldverhaal

Uitgeverij

Oog & Blik

Van Miereveldstraat 1
1071 DW Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 305 98 10
Fax: +31 20 305 98 24

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.oogenblik.nl

lees meer