Boek

Walter van den Berg

Van dode mannen win je niet

Een gezinsdrama in de jaren 70 belicht vanuit een uniek perspectief

Walter van den Berg groeide op in een verlopen buitenwijk, iets waarover hij al eerder twee goed ontvangen, sfeervolle romans publiceerde. In zijn nieuwe roman keert hij terug naar het Amsterdam West van de jaren 70, toen zijn vader net overleden was en een nieuwe man zijn intrede deed. Zoals vaker bleek zijn stiefvader echter geen redder in nood maar een gewelddadige figuur tegen wie moeder noch zoon waren opgewassen.

Net als David Vann of Tobias Wolff (This Boy’s Life) put Walter van den Berg uit een autobiografisch verleden, maar wat hij in deze roman doet is even opvallend en geloofwaardig. Het verhaal wordt niet door zijn alter ego verteld, maar door de persoon van de stiefvader, die het woord richt tot zijn aangenomen kind. “Je hoefde niet veel te verwachten van een knipbeurt van je moeder. Iemand had me dat verteld, dat je voor een tientje bij haar thuis geknipt werd en dat ze nog een lekker wijf was ook, maar dat je van de knipbeurt niet veel hoefde te verwachten,” zo begint het verhaal.

De toon is meteen gezet. Vrij snel nadat de stiefvader bij zijn nieuwe gezin is komen wonen , moet voor de omgeving al duidelijk zijn dat deze man bad news is. Als hij in zijn oude huis zijn spullen gaat halen slaat hij nog even alle ramen van de buren in. En hij neemt Wesley mee naar het café, laat hem daar uren voor de tv zitten en rijdt hem uiteindelijk stomdronken naar huis. Zijn moeder zegt daar wel wat van maar laat zich snel geruststellen omdat deze man kennelijk een bepaalde charme heeft die alles overstijgt.

Het drama van het boek ligt in de figuur van Wesley, een jongen die zijn vader kwijtraakte en een verkeerde vader terugkreeg. Op zich het gegeven voor een melodrama, maar door het perspectief dat Van den Berg koos krijgt alles een andere lading. We zien Wesley door de blik van zijn stiefvader, die het gezin verlaat en uit het zicht verdwijnt – tot hij zichzelf herkent in een videogame met een monsterachtige man, die de computer nerd Wesley schreef. En zijn toon is nog even sinister: “Toen dat spelletje van jou uitkwam, Be the Monster, was ik daar helemaal niet blij mee, maar dat begrijp je wel.”

Walter van den Berg

Walter van den Berg (b. 1970) made his debut with De hondenkoning (The Dog King, 2004), a short novel about a lonely computer programmer who falls in love with the underage girl next door, which received great reviews and was announced as best debut in Esquire magazine. Three years later West

lees meer

Details

Van dode mannen win je niet (2013). Fictie, 224 pagina's.
Aantal woorden: 46.519

Uitgeverij

De Bezige Bij

Van Miereveldstraat 1
NL - 1071 DW Amsterdam
Netherlands
Tel: +31 20 305 98 10
Fax: +31 20 305 98 24

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.debezigebij.nl

lees meer