Boek

Robbert Welagen

Lipari

Tijdens een van zijn verwoede pogingen de tijd te doden ontmoet de ik-verteller aan een hotelzwembad op een Italiaans eiland het stel Gerard en Chaphine. Gerard is zo’n twintig jaar ouder dan zijn fraai uitgevoerde maîtresse. Hoewel ze meestal samen zijn, hebben ze elkaar weinig te zeggen.

De verteller raakt van meet af aan ‘gefascineerd door hun mysterieuze lichtheid’. Tussen hem en de beide anderen ontwikkelt zich zoiets als een vakantievriendschap, zij het dat het contact wel heel oppervlakkig blijft.

De lezer krijgt weinig informatie en blijft met veel onbeantwoorde vragen achter. De personages lijken barbiepoppen in een gelikt decor van zee, strand, luxe hotels en dure verveling. Vooral zou je meer willen weten over de verteller: een eenzame jongeman zonder duidelijke bezigheden, met ouders die nauwelijks in hem zijn geïnteresseerd. Ze zijn welgesteld en vinden het goed dat hij af en toe wat van hun inboedel verkoopt om zijn reisjes te financieren. Uit zijn poging tot toenadering van Chaphine zou kunnen blijken dat hij enige intimiteit hem niet onwelgevallig zou zijn, maar als het nergens op uitloopt, laat hem dat ook weer koud.

Dit debuut van Welagen leest als een schilderij in de harde, vlakke kleuren van acrylverf. Wat beweegt die starre mensen? Misschien wel niets.

Robbert Welagen

Robbert Welagen (b. 1981) studeerde in 2004 af aan de Kunstacademie van Den Bosch met een serie verhalen. Hij debuteerde op 25-jarige leeftijd met de novelle Lipari (Selexyz Debuutprijs 2007, Charlotte Köhler Stipendium). In 2008 verscheen Philippes middagen, gevolgd door Verre vrienden (2009) en…

lees meer

Details

Lipari (2006). Fictie, 92 pagina's.

Thema's: debuut

Uitgeverij

Nijgh & Van Ditmar

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
[email protected]
Website:
https://www.singeluitgeverije…

lees meer