Boek

Thomas Heerma van Voss

Stern

Het schrijnende verhaal van een man die geen contact kan maken

De manier waarop de 22-jarige Thomas Heerma van Voss schrijft is zelfverzekerd en vanaf het begin weet hij zijn lezer aan zijn roman te kluisteren. Stern is een tragisch verhaal, dat in de verte doet denken aan Louis Begley’s About Schmidt: de hoofdpersoon is een man die onder dwang met pensioen gaat, om ruimte te maken voor de nieuwe generatie en geconfronteerd wordt met de leegte in zijn bestaan.

Met gevoel voor tragiek beschrijft Heerma van Voss het leven van een man die het nooit gelukt is een band op te bouwen met zijn medemens. Veelzeggend is de episode als hij na zijn middelbare school naar Londen gaat en vriendschap sluit met een Koreaanse student, die bijna nooit niets zegt. Terug in Nederland trouwde Stern en kreeg met zijn vrouw een kind, dat meteen stierf, waarna ze een Koreaans kind adopteerden dat ze dezelfde voornaam gaven.

Het verhaal bereikt een climax als de zoon na de middelbare school zijn geboorteland wil bezoeken. Stern wordt verscheurd door verlatingsangst, de herinnering aan zijn vriend uit Londen die hem nooit terugschreef, en zijn onvermogen om zijn kind aan zijn borst te drukken, wat een navrante slotscene op de luchthaven oplevert. Stern is een ontroerende, beklemmende en ook geestige roman.

Thomas Heerma van Voss

Thomas Heerma van Voss (b. 1991) made his debut in 2009 with the novel The Everything Table. In 2013 it was followed by the novel Stern and he was hailed as the most promising new voice in the Dutch literary world. In 2014 he published the short-story collection The Third Person, which was…

lees meer

Details

Stern (2013). Fictie, 216 pagina's.
Aantal woorden: 55.250

Uitgeverij

Thomas Rap

Van Miereveldstraat 1
1071 DW Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 305 98 10
Fax: +31 20 305 98 24

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.thomasrap.nl

lees meer