Boek

Oek de Jong

Pier en oceaan

Een wijd uitwaaierende familiegeschiedenis tegen de achtergrond van de Wederopbouw

In Pier en oceaan vertelt Oek de Jong het verhaal van Dina Houttuyn en haar zoon Abel Roorda. Hij laat zien dat een mens al voor zijn ontstaan een geschiedenis heeft en sterk wordt beïnvloed door het leven van ouders en voorouders.

Deze mentaliteitsgeschiedenis van het naoorlogse nog sobere Nederland wordt door De Jong in een fluwelen stijl via sterke, sfeervolle scènes verteld. Hij laat zien hoe Abel opgroeit, eerst in Friesland en later in Zeeland waarnaar het gezin verhuist. Zijn eerste, onhandige verliefdheden, zijn stoere, steeds afstandelijke vriendschappen, zijn lummelen tijdens lange eindeloze zomers. In al die scènes echoot Opwaaiende zomerjurken na, De Jongs magistrale debuutroman. De zintuiglijkheid waarmee Edo Mesch de wereld waarneemt, keert terug bij Abel die het verschil tussen Friese en Zweedse klei kan voelen en ruiken.

De roman opent met de vlucht van de zwangere Dina uit de zuidelijke provincieplaats waar haar man zijn dienstplicht vervult. Op een ochtend ziet ze haar halfnaakte hospita en geschokt vertrekt ze, terug naar het Noorden, naar Amsterdam. Via flashbacks lezen we hoe ze de vrouw is geworden die in het tweede deel Abels moeder is.

Ondergebracht in een Fries domineesgezin tijdens de oorlog wordt ze verliefd op een vriend van de zoon uit het gezin. Vier jaar later wordt ze zwanger. Het is haast een moedwillige keuze om een einde te maken aan de onzekerheid over haar seksuele geaardheid, die is ontstaan in het kindertehuis waar ze na de oorlog werkte. Ze was daar gelukkig, blij om onder de invloed van haar ouders uit te zijn. Aan dat geluk kwam een einde toen Elena, de directrice van het tehuis, op haar verliefd werd en haar verleidde.

Dina schikt zich uiteindelijk in haar leven met een narcistische echtgenoot door wie ze zich niet begrepen voelt. Deze met zichzelf worstelende vrouw die zich aan alle kanten bekneld voelt maar onmachtig is zich te bevrijden, is de moeder die Abel ziet. Ook de ijdelheid van zijn vader ontgaat hem niet. Met puberale onverschilligheid komt hij wel in opstand, op zoek naar zijn vrijheid. Pier en oceaan, een verwijzing naar een serie schilderijen van Mondriaan, lijkt te staan voor dit gevecht, het losmaken van familiale en sociale banden en streven naar zelfstandigheid. Waar Abel de oceaan lijkt te bereiken blijft Dina voor altijd aan de pier geklonken.

Oek de Jong

Oek de Jong (1952) broke through in 1979 with his debut novel Opwaaiende zomerjurken (Billowing Summer Dresses). Over fifteen months, the novel was reprinted nineteen times and sold 95,000 copies. He confirmed his status as one of the Netherlands’ top authors with the philosophical and equally…

lees meer

Details

Pier en oceaan (2013). Fictie, 804 pagina's.
Aantal woorden: 253.000
Oplage: 40.000

Sample translation available

Uitgeverij

Augustus

Prinsengracht 911-915
NL - 1017 KD Amsterdam
Netherlands
Tel: +31 20 524 98 00
Fax: +31 20 627 68 51

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.augustus.nl

lees meer

Literair agent

Liepman AG

Postfach 572
CH - 8044 Zurich
Sweiz
Tel: +41 1 26 17 660
E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.liepmanagency.com

lees meer