Boek

Wessel te Gussinklo

Aangeraakt door goden

Kolkende woordenstroom

Roman, zo luidt de aanduiding op het omslag van Aangeraakt door goden – misschien om de literaire kwaliteiten van het boek te onderstrepen, hetgeen terecht is. Enigszins misleidend is de genrebepaling intussen wel. Want Aangeraakt door goden is in de eerste plaats een essaybundel. Maar wat voor één!

Het boek bevat beschouwingen over Jean-Paul Sartre en Harry Mulisch. In twee korte autobiografische schetsen, die aan de beschouwingen voorafgaan, beschrijft Te Gussinklo hoezeer het werk van beide auteurs zijn leven heeft beïnvloed. Zijn kennismaking met de eerste boeken van Mulisch was aanleiding zelf te gaan schrijven. Zijn deze autobiografische stukken te kort om het boek als roman te kwalificeren, het zijn aanstekelijke inleidingen tot verbluffende verhandelingen over onder andere Wegen der vrijheid van Sartre en – van Mulisch – De diamant en Het stenen bruidsbed.

Te Gussinklo is zowel bewonderend als kritisch. Dit laatste vooral als het gaat om de politieke opvattingen van beide auteurs. De beschouwingen zijn veelzijdig, uitputtend en uitermate persoonlijk gekleurd. Wat Aangeraakt door de goden waarlijk bijzonder maakt, is de kolkende woordenstroom waarin Te Gussinklo de lezer meesleurt. Vooral de stijl maakt deze essays tot een literaire belevenis van de eerste orde. De herhalingen waarin hij af en toe vervalt doen daar niets aan af – ze maken veeleer deel uit van het interpretatieproces. Te Gussinklo doet in Aangeraakt door de goden niet onder voor de beste essays van Jeroen Brouwers.

Wessel te Gussinklo

Wessel te Gussinklo (1941) debuteerde in 1986 met de roman De verboden tuin, waarvoor hij de Anton Wachterprijs kreeg. Ook zijn tweede roman De opdracht (1996) werd bekroond, met zowel de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs als de F. Bordewijk-prijs. In de essaybundel Aangeraakt door goden (2003)…

lees meer

Details

Aangeraakt door goden (2003). Fictie, 282 pagina's.

Thema's: essays

Uitgeverij

Querido

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer