Boek

Sluitertijd

Een prachtige en evenwichtige roman

Met zijn derde roman Sluitertijd sluit Erwin Mortier de reeks af die hij inzette met zijn succesvolle debuut Marcel (1999) en de opvolger Mijn tweede huid (2000). De jonge Joris woont vanaf zijn prille jeugd bij zijn oom en tante in een dorp. Zijn vader is jong gestorven en zijn moeder is naar Spanje verhuisd. Net als in de eerdere romans van Mortier hangt er ook in deze roman een waas over het verleden. Vele vragen over wat er precies gebeurd is worden nooit geformuleerd en dus ook niet beantwoord. De jongen is zwijgzaam en gesloten en zijn oom en tante vrezen dat hij daarmee een dieperliggende wrevel over zijn verweesdheid uitdrukt, die wel eens tot misverstanden leidt in hun goede verstandhouding. Het voortkabbelende leven in het dorp wordt verstoord als het kerkhof in het centrum moet worden ontruimd. Het leidt ertoe dat de jongen op verschillende emotioneel geladen manieren aan zijn overleden vader wordt herinnerd.

De vertellende ‘ik’ reconstrueert zijn kindertijd hoofdzakelijk met behulp van foto’s. Door zijn onduidelijke verleden en de roddels over zijn vader en moeder die de ronde doen, voelt de jongen zich onzeker en kwetsbaar, en hij zoekt met een gebrek aan steun en continuïteit wat moeizaam een eigen identiteit. Dit boek gaat overigens eigenlijk over hoe het verleden kan worden bewaard en wat ervan overblijft, hoe het doorwerkt in het heden. Het afscheid van dat verleden wordt zeer knap geïllustreerd door een vertoning van een filmpje van de dorpsonderwijzer, amateur-cineast van speciale gelegenheden en feestelijkheden in het dorp, dat echter omgekeerd op de spoel zit: zo ziet de jongen zijn vader achteruit in het verleden verdwijnen. De beschrijving van de laatste jaren en de dood van zijn pleegouders, waardoor zijn jeugd definitief wordt afgesloten, voert hem naar het hoogtepunt van het boek, de ultieme confrontatie met zijn vader.

Erwin Mortier wekt met zijn bijzonder fraaie stijl en subtiele gevoelige nuances in de waarneming weer heel overtuigend een vergane wereld opnieuw tot leven. Zorgvuldige formuleringen, een oog voor het sprekende detail en een bijzondere gevoeligheid voor emotionele schommelingen voeren de lezer mee in de herkenning van het zachtmoedige zomerse dorpsleven van weleer. Onder dat schijnbaar onverstoorde leven gaat echter een grote bewogenheid schuil, die het leven van de personages wel degelijk beïnvloedt en stuurt. Erwin Mortier toont zich weer een meester in de literaire subtiliteit en fijngevoeligheid.

Vertalingen

Details

Sluitertijd (2002). Fictie, 192 pagina's.
Oplage: 20.000

Uitgeverij

Cossee

Kerkstraat 361
NL - 1017 HW Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 528 99 11
Fax: +31 20 528 99 12

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.uitgeverijcossee.n…

lees meer