Boek

Gelukkig zijn we machteloos

Onbestemde angst

De tweede roman Gelukkig zijn we machteloos (2011) van Ivo Victoria speelt zich af tijdens een familiefeest. De schijn van samenhorigheid die de oude moeder en haar drie kinderen met hun gezin proberen op te houden, kan de onderlinge spanningen niet verdoezelen. Daarnaast heerst er onbestemde angst door de recente verdwijning van enkele jonge meisjes en een mysterieuze ruis die mensen horen.

Het huis is extra beveiligd, de tuin is omheind, en toch mist het gezelschap opeens de aangenomen kleindochter Billie van veertien, en de oude huisvriend Ome Lex, een uitgetreden geestelijke. Allerlei aanwijzingen geven nu aanleiding tot vermoedens en veronderstellingen. In werkelijkheid is Billie van het benauwende feest ontsnapt naar de achterliggende weilanden, is Ome Lex haar bezorgd achternagegaan en is tijdens een onweer de bliksem op haar ingeslagen. Daardoor keert Ome Lex ontdaan terug naar het huis met het slappe lichaam van Billie in zijn armen.

Het boek begint met een vreemd tafereel. Lex draagt het bewusteloze (of dode?) lichaam van Billie in zijn armen en is in het gezelschap van een jan-van-gent. Door de chronologie van zijn verhaald te verknippen creëert Ivo Victoria intrigerende effecten. Ook geeft hij ongewone verhaalelementen op het gepaste moment een verfijnde symboliek mee: zoals een jan-van-gent komen mensen maar moeizaam los van de grond om zich in een vrije vlucht aan de benauwdheid te onttrekken. En al heeft de verdachte Ome Lex de schijn tegen, hij blijkt de enige die de sfeer van angst en onveiligheid rationeel probeert te doorzien: ‘De wereld is neutraal. Wij màken haar dramatisch, omdat we haar niet kunnen aanvaarden zoals ze is. Onze eigen geest is een valkuil.’

De gespeelde opgewektheid van de familieleden, de dubbelzinnigheid van hun banale gedrag en het dreigende onweer verwijzen aanhoudend naar een imminent drama. In combinatie met een intrigerende, suggestieve stijl, houdt deze unheimische spanning de lezer in de ban. Ivo Victoria speelt een gewiekst manipulerend spel met de lezer, want uiteindelijk betrapt die ook zichzelf ontnuchterend op valse perceptie en voortvarend vooroordeel.

Details

Gelukkig zijn we machteloos (2011). Fictie, 242 pagina's.

Fragmentvertaling

English (PDF document)

Uitgeverij

Ambo Anthos

Weesperstraat 105A
NL - 1018 VN Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 524 54 11
Fax: +31 20 420 04 22

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.amboanthos.nl

lees meer