Boek

De man die niet begraven wilde worden

De culturele gespletenheid van migranten

In De man die niet begraven wilde worden verrast Rachida Lamrabet de lezer opnieuw met een onverwachte, doordringende en genuanceerde kijk op het leven van cultureel ontheemde en soms verscheurde mensen, die zich door hun levensomstandigheden tot in hun diepste wezenlijkheid en hun meest authentieke emoties aangesproken voelen.

Moncif vertelt zijn verhaal vanuit een ongemakkelijke positie. Hij heeft zich verstopt onder een tafel in het mortuarium, en terwijl hij wacht tot de bewaker het gebouw verlaat, verklaart hij hoe hij daar terecht is gekomen. Zijn vrouw heeft hem verlaten omdat hij afstand genomen heeft van de moslimcultuur. Als vervolgens zijn broer omkomt in een auto-ongeval, raakt hij diep vertwijfeld. Zijn westerse schoonzus wil zijn broer laten cremeren, tegen de moslimtraditie in, tot ontsteltenis van zijn ouders. Omdat hij meent dat hij een verkeerde weg heeft gekozen en iets goed te maken heeft, neemt hij zich voor die nacht het lichaam van zijn broer uit het mortuarium te ontvreemden en het passend te begraven.

Lamrabets verhaal omvat veel meer dan een directe confrontatie van de westerse en de moslimcultuur, het gaat vooral over identiteit en integriteit. De ouderen houden vol dat ‘afvalligheid’ hun kinderen alleen maar kwetsbaarder maakt. Zeker door het succes van het extreemrechtse gedachtegoed bij de verkiezingen moeten ze geen illusies koesteren. Moncif heeft zijn eigen opvatting over de aanpassing aan het westerse leven, maar schippert geprikkeld toch tussen inschikkelijkheid, trots en verzet. Vele persoonlijke keuzes van de personages lokken zo sociale en generatieconflicten uit, die het traditionele familieleven diep verstoren.

Zelfs in het huwelijk en de beleving van seksualiteit hebben misverstanden dramatische gevolgen. ‘Je kunt proberen om tussen de Vlamingen te gaan wonen om net als zij te gaan leven, maar je zult er nooit in slagen om een van hen te worden’, bezweert Moncifs vader hem.

Details

De man die niet begraven wilde worden (2011). Fictie, 226 pagina's.

Uitgeverij

De Bezige Bij Antwerpen

Mechelsesteenweg 203
B-2018 Antwerp
The Netherlands
Tel: +32 32 85 73 29
Fax: +32 32 85 72 99

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.wpg.be/foreignrigh…

lees meer