Robbert Welagen
Porta Romana
Welagen schrijft als een schilder
Met een fikse geheugenstoornis ontwaakt de vrijgezelle vijftigplusser, Emilio Lastrucci, in het ziekenhuis. Wat is er gebeurd? Slechts vage herinneringen heeft hij aan het verleden. Wie kan hem wijzer maken over zichzelf? In Porta Romana beschrijft Robbert Welagen de zoektocht van zijn personage. Die leidt van het Zwitserse Vevey naar Rome en Florence en voert via hotels en pensions langs oude huizen, vrienden en een enkel familielid. Ook ontmoet hij een gewezen geliefde, een vrouw met wie hij drie jaar lang samen was. ‘Kijk naar me,’ zei ze fluisterend. ‘Ziet u dan niet wie ik ben?’
Het kost Lastrucci moeite zichzelf terug te vinden, maar eenmaal in zijn geboortehuis valt een behaaglijke rust over hem heen. Instinctmatig haast besluit hij het huis, dat zich in nauwelijks onderhouden staat bevindt, te kopen.
Porta Romana is een klassiek verhaal over het zoeken naar identiteit, een thema dat Welagen al eerder aanroerde. Meest opvallend is echter zijn zuivere, volstrekt rustige manier van vertellen. Het tempo en het karakter van de huidige tijd weerklinken nergens. Eerder lijkt het erop dat Welagen Lastrucci’s geschiedenis modelleerde naar beelden uit oude films: ‘Er waaide een zak tegen zijn been, die daarna weer verder over de straatstenen rolde’. Vooral de sfeer doet bij vlagen denken aan meesterwerken uit de Italiaanse en Franse cinematografie van de jaren zeventig. Het is poederachtig ingetogen, en op een merkwaardige manier sexy. Zou je Welagens roman verder omschrijven dan dringt het begrip retro zich op. Het maakt duidelijk dat het niet om ouderwets proza gaat, maar om werk waarin de schrijver doelbewust gebruik maakt van beeld- en stijlkenmerken uit een andere periode en discipline.
Welagen vertoonde deze toer eerder in vorige romans. Daarin was het de contemporaine schilderkunst die hem inspireerde tot het maken van stemmige beelden. Welagen schrijft als een schilder, werd over hem gezegd. Porta Romana getuigt opnieuw van die bijzondere werkwijze. Er spreekt artistieke rijkdom uit en een groot beeldend vermogen.