Boek

Anne-Gine Goemans

Glijvlucht

Overtuigende weergave van de bizarre verbeeldingswereld van een eenzame puber

Net als in haar eerste roman roert Anne-Gine Goemans in Glijvlucht een karakteristiek Hollands thema aan. Ging het in Ziekzoekers om een familiedrama in bollenstreek, deze keer speelt het verhaal zich af in het polderlandschap. Goemans beschrijft de afgezonderde wereld van de veertienjarige Gieles.

Hij woont in een vrijwel verlaten gehucht pal naast de nieuwe landingsbaan, de zogeheten polderbaan, die zijn vader vrij dient te houden van ganzen en andere vogels. Zelf houdt Gieles twee jonge ganzen die hij wil leren vliegen, naar het voorbeeld van de vermaarde ornitholoog Christian Moullec - zijn grote held. Zijn andere grote held is kapitein Scully, de piloot die een succesvolle noodlanding maakte op de Hudson nadat een vlucht ganzen de motor van zijn vliegtuig onklaar had gemaakt.

Gieles bereidt met zijn ganzen een heldhaftige, spectaculaire actie voor waarmee hij zijn moeder wil terugwinnen bij haar landing uit Afrika, aangezien zij meer lijkt te geven om de mensen daar dan om hem en zijn vader.

Uiteraard verbeeldt in deze ontwikkelingsroman de toekomstige vlucht van de ganzen zijn verlangen naar vrijheid. Daartegenover staan de begrenzingen en beperkingen van ontwikkeling en vernieuwing, zoals zijn moeder ervaart in Afrika. Dat geldt eveneens voor de mentor van Gieles, de obese historicus en journalist Super Waling die is gekluisterd aan zijn scootmobiel en is vastgelopen in zijn verleden, wat nauw samenhangt met de luchthaven. Was Waling ooit een held betrokken bij de redding van passagiers van een verongelukt vliegtuig, uit de ware toedracht rijst een tegengesteld beeld op. Maar juist als antiheld blijkt hij een voorbeeld voor Gieles, het voorbeeld van iemand die een positieve wending aan zijn leven geeft.

Net als *Ziekzoekers *bevat *Glijvlucht *een historische component. Verwerkte Goemans in haar debuut de zogeheten tulpenmanie, de beursspeculatie waarmee talloze rijke Nederlanders in de zeventiende eeuw hun kapitaal verspeelden, in *Glijvlucht *beschrijft ze de drooglegging van het merengebied tot polders. Deze geschiedenis neemt de vorm van de prachtige verhalen die Super Waling schrijft over zijn voorouders die daar onder erbarmelijke omstandigheden aan meewerkten - verhalen die hij toestuurt aan Gieles als achtergrond voor een werkstuk.

Al die verschillende invalshoeken en verhalen maken *Glijvlucht *tot een enerverende roman, met verve en vaart verteld. Goemans weet de bizarre verbeeldingswereld van een eenzame puber volstrekt overtuigend weer te geven. Met deze tweede roman krijgt haar schrijverschap duidelijk reliëf.

Vertalingen

Anne-Gine Goemans

Anne-Gine Goemans (1971) doceert journalistiek aan de hogeschool Utrecht, en is zelf werkzaam als journalist. In 2008 debuteerde zij met de roman Ziekzoekers, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs voor het beste debuut. Haar roman Glijvlucht (2011) werd in 2012 bekroond met de Dioraphte…

lees meer

Details

Glijvlucht (2011). Fictie, 320 pagina's.

Thema's: debuut

Uitgeverij

De Geus

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
Netherlands
Tel: +31 20 760 72 17

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer