Boek

Nachtdanser

De tegenstelling tussen traditie en het moderne leven

Nachtdanser, de derde roman van Chika Unigwe, is gestoeld op de tegenstelling tussen traditie en moderniteit in het hedendaagse Nigeria. De onverwachte dood van haar moeder Ezi confronteert dochter Mma met een verzwegen verleden. Haar moeder is indertijd van haar vader weggegaan omdat hij hun dienstmeisje had zwanger gemaakt. Ze keerde met haar dochter terug naar Enugu, waar ze vandaan kwam, en bouwde er een bestaan op als prostituee. Hiermee hypothekeerde ze echter ook Mma’s toekomst.

Nu haar moeder dood is wil Mma de banden met haar familie herstellen. Eerst zoekt ze haar grootvader op, nadien haar vader Mike. In de loop van het relaas daarvan reconstrueert Chika Unigwe de gebeurtenissen uit het verleden en geeft ze al de betrokkenen de gelegenheid zich te verantwoorden. Zich steunend op de traditie legt Mike de schuld voor wat er fout gelopen is volledig bij Mma’s moeder. Wie heeft gelijk? Wie is verantwoordelijk voor wat Mma allemaal heeft gemist?

Terwijl Mma bij haar vader verblijft, breken daar onlusten tussen christenen en moslims uit naar aanleiding van de Miss Universe-verkiezingen in 2002. Zij illustreren de grote tegenstelling waarop deze roman dramatisch gebouwd is: dwingende traditie en eigentijdse levensregels, of uiteindelijk: zich verschuilen in oude levenswijzen of zich willen en durven ontwikkelen in het spoor van de sociale en maatschappelijke vooruitgang.

In Nachtdanser brengt Chika Unigwe het dilemma van mensen in het moderne Afrika treffend in beeld, met een scherp oog voor de complexe Afrikaanse samenleving en met veel zin voor nuance. Enerzijds gebruikt ze daarvoor veel couleur locale, anderzijds snijdt ze in de strijd van haar personages met de moderniteit een universeel thema aan, want hun problemen en spanningen, hoewel gesitueerd in Enugu en beleefd met een Afrikaanse state of mind, zijn zonder enige moeite voor iedereen herkenbaar.

Vertalingen

Details

Nachtdanser (2010). Fictie, 285 pagina's.

Uitgeverij

De Bezige Bij Antwerpen

Mechelsesteenweg 203
B-2018 Antwerp
The Netherlands
Tel: +32 32 85 73 29
Fax: +32 32 85 72 99

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.wpg.be/foreignrigh…

lees meer