Boek

Bloei

Zestig volksverhalen die van meisjes vrouwen maken

Marita de Sterck is een groot pleitbezorger van de homo narrans, de vertellende mens, die van alle plaatsen en tijden en het begin en geheim van onze schepping is. Met open oren en ogen en groot enthousiasme trekt De Sterck daarom al vijfentwintig jaar lang als antropoloog de wereld rond, op zoek naar vertellingen die wortelen in eeuwenoude orale tradities.

Veel van die oorsprongs –en initiatieverhalen verwerkte ze knap in adolescentenromans als De hondeneters en Kwaad bloed. Maar na een kwarteeuw speurwerk vond De Sterck het tijd haar zestig favorieten (per continent) te bundelen, onder het motto dat ‘ze onze voorouders in ons laten resoneren en ons laten voelen wie we zijn’.

De titel – Bloei – verraadt al dat deze unieke bundel met boeiende inleiding vooral ‘groeiverhalen’ bevat die de overgang markeren van kind naar volwassene, meer bepaald van meisje naar vrouw.

Wat opvalt aan deze fascinerende, ongekuiste ‘oerverhalen over liefde en lef’ – die de schrijfster lovenswaardig zo oorspronkelijk mogelijk navertelt - is hun poëtische zeggingskracht en onderlinge verwantschap. Kennelijk bieden vragen over de oorsprong van man en vrouw en het ontstaan van de sekseverschillen en hun onderlinge rivaliteit ons wereldwijd al eeuwenlang een onuitputtelijke inspiratiebron.

Zo is er een mooi verhaal (Togo) over hoe de schepper ontdekte wie het meeste zin in seks had. Nog steeds wordt aangenomen dat dat de man is en in veel (Roodkapje)verhalen – van China tot Frankrijk – lijkt dat beeld bevestigd door het onbeheerste gedrag van de wellustige wolf. Maar, toont De Sterck overtuigend: ook meisjes verleiden en verslinden.

Volgens mythes uit Zuid-Afrika en India heeft de vrouw de man passie bijgebracht en leren vrijen. In Suriname laten meisjes zich onbezonnen ontvoeren door reuzenslangen. In Ivoorkust lokken ze al dansend penissen uit een boom. En van Amerika tot Azië vertegenwoordigt de mythe van de vagina dentata een mannelijke nachtmerrie: stuk voor stuk prachtige verhalen die ons eeuwige verlangen naar seks en liefde treffend weerspiegelen. De Sterck heeft gelijk: we moeten ze blijven doorvertellen.

Details

Bloei (2010). Fictie, 248 pagina's.

Uitgeverij

De Bezige Bij Antwerpen

Mechelsesteenweg 203
B-2018 Antwerp
The Netherlands
Tel: +32 32 85 73 29
Fax: +32 32 85 72 99

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.wpg.be/foreignrigh…

lees meer