Boek

Maria Stahlie

Scheerjongen

Een ontroerende Bildungsroman

In Scheerjongen opent Maria Stahlie de even weerbarstige als magische wereld van de 16-jarige Aldo Rossi, nazaat van een deels Italiaanse familie. Een jongen van wie zijn opa grote verwachtingen heeft: ‘jij zou rechtzetten dat mijn zonen en ik het bestaan domweg als een gegeven hadden beschouwd… en niet als het verbijsterende wonder dat het is, een droom die wilde en vreemde eisen aan je stelt…’

Als Aldo zich laat gaan in liefdesverdriet, trekt zijn opa hem aan zijn oren mee naar de barbiersstoel. Terwijl hij hem een uitgebreide scheerbeurt geeft, zijn eerste, leert zijn opa hem een lesje dat hem eeuwig bijblijft: je moet een vent zijn, en geen weekdier. Én: als je hoge eisen aan jezelf stelt, dan bestaat er een kans dat je ooit de momenten leert kennen waarop er een daad van je wordt verwacht. Niet zomaar een daad, maar een daad die het voorstellingsvermogen te boven gaat. Aldo’s opa zet zijn verhaal kracht bij door te verhalen over zijn eigen vader Bruno, Aldo’s overgrootvader dus, die een zeer tot de verbeelding sprekende daad stelde. Vanaf dat moment is Aldo bezeten door het verlangen zijn overgrootvader te evenaren. Hij meet zich een wereldwijze houding aan; in het diepst van zijn gedachten is hij de breed gesticulerende Italiaanse wereldburger. Onverstoorbaar door het leven gaan, dat is zijn grootste verlangen. Ondertussen is hij alles behalve dat.

De heftigheid van zijn gemoedsbewegingen, de strijd tussen hart en geest, handelingsdrift en hopeloze verlamming, worden door Stahlie weergaloos gevangen. Als Aldo vanuit school stage moet lopen in een verzorgingstehuis, ontmoet hij de van oorsprong Hongaarse Laszlo Metzlar, die na een mislukte zelfmoordpoging verlamd is geraakt. Zijn catatonische toestand nodigt iedereen uit zijn of haar verhaal bij hem te doen, en ook Aldo vermoedt in zijn smeulende blik een oneindige wijsheid. Als hij hem – in de geest van opa – een uitgebreide scheerbeurt geeft, bedenkt hij dat nu dan misschien het moment is gekomen die tot de verbeelding sprekende daad te stellen.

Scheerjongen is een oorspronkelijke, en ontroerende Bildungsroman. De ontwikkeling die Stahlie haar Aldo laat doormaken, vindt plaats op het scharnierpunt tussen magie en ontgoocheling. Stahlie heeft het vermogen zich geheel en al te verplaatsen in de denkwereld van een puber, zonder dat het tot klef sentiment of plat psychologisch-realisme leidt. Vervoerend én beheerst, zo worden maar weinig romans geschreven.

Maria Stahlie

Maria Stahlie (b. 1955), is een krachtige, productieve schrijfster, wier werk voor diverse grote literaire prijzen werd genomineerd. In 2005 ontving ze de Annie Romeinprijs voor haar oeuvre tot dan toe. Kenmerkend voor Stahlie’s proza, of het nu om verhalen gaat zoals in Zondagskinderen (1999) of…

lees meer

Details

Scheerjongen (2010). Fictie, 231 pagina's.

Uitgeverij

Prometheus

Herengracht 540
NL - 1017 CG Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 624 19 34
Fax: +31 20 622 54 61

E-mail:
[email protected]
Website:
https://www.uitgeverijprometh…

lees meer