Boek

Gitte

Ontoerend, intelligent en spannend

De nieuwe roman Gitte van Kristien Hemmerechts is zonder twijfel een nieuw hoogtepunt in haar oeuvre. In een boeiend verhaal over de oude moord op een boswachter confronteert ze een aantal personages met de vraag of het kwaad erfelijk kan zijn. In het eerste deel woont Gitte als puber in een schijnbaar harmonisch gezin bij de Franse grens, dicht bij de natuur. Bij een incident in het bos raakt de oudste broer Woud echter uit evenwicht en tot ieders verbazing brengt zijn moeder, een therapeute, hem onverwijld naar een psychiatrische inrichting. Het wordt duidelijk dat ze verkrampt omgaat met een afgebroken relatie met een dichter, lang geleden.

In het tweede deel studeert Gitte literatuur aan de universiteit en komt ze in contact met de zoon van de dichter. Voor haar onvoldane verlangens trekt ze soms naar een danscafé over de grens, waar ze zich overgeeft aan naamloze seks. Ze ontdekt dat haar overgrootvader niet vermoord werd door de twee stumperds die ervoor werden veroordeeld, maar door zijn vrouw, omdat hij haar bedroog in dat café. Gittes moeder en de dichter wisten dat, en met haar vrees voor het ‘moordenaarsgen’ heeft de moeder de opvoeding en de persoonlijkheid van haar kinderen scheefgetrokken. ‘Wij dragen de geschiedenis in ons, zelfs wanneer die voor ons verborgen blijft,’ leert Gitte van Martin Heidegger.

Door het subtiele spel met thema’s en symbolen krijgt deze roman een bijzonder perspectief. Grenzen die overschreden moeten worden, letterlijk en figuurlijk, geven aan hoe moeilijk het is om wezenlijk contact te leggen met elkaar of tot elkaar door te dringen. Daarnaast peilt de auteur intrigerend naar de duistere drijfveren van de personages, naar hun verborgen geschiedenis. Met dit mysterieuze zicht op waarom mensen doen wat ze doen houdt Kristien Hemmerechts de lezer in de ban tot aan het verbluffende slot.

Details

Gitte (2011). Fictie, 319 pagina's.

Uitgeverij

De Geus

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
Netherlands
Tel: +31 20 760 72 17

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer