Boek

Kader Abdolah

De koning

Verscheurd tussen monarchie en de moderne wereld

Met De koning plaatst Kader Abdolah zich in de eeuwenoude traditie van grote vertellers met hun verhalen en legenden over de roemruchte heersers van Perzië. Hij doet dat met reden, want zijn betovergrootvader, Mirza Kabir, was vizier van Naser, die regeerde tijdens de overgang van de negentiende naar de twintigste eeuw. Als premier was Kabir de belangrijkste adviseur van de sjah die het beleid vormgaf. De sjah werd verscheurd tussen de moderne tijd en de monarchie, en in het verlengde daarvan tussen internationale machtspolitiek van die dagen en interne strijd. Vizier Mirza Kabir wilde Perzië opstoten in de vaart der volkeren, het land moderniseren, fabrieken bouwen, wegen en spoorlijnen aanleggen en de arme, analfabete bevolking een perspectief bieden in de vorm van werk en onderwijs.

Lijnrecht tegenover de politiek van de vizier staat de moeder van de sjah, Mahdolia, die de belangen van de adellijke grootgrondbezitters representeert. Behalve met binnenlandse tegenstellingen kampt Naser met bedreigingen aan de grenzen van de Russen in het noorden en de Engelsen vanuit hun kolonie India in het oosten. Naser is een zwakke vorst, voortdurend aan twijfel onderhevig. Een succes boekt hij wel met de herovering van de stad Herat op de Engelsen in het huidige Afghanistan. Niet voor niets geldt de sjah als de schaduw van God op aarde.

Abdolah schetst niet alleen een haarscherp beeld van de politieke, historische en sociale achtergronden, hij geeft ook prachtige beschrijvingen van het persoonlijke leven van de sjah en diens welhaast middeleeuwse, feeërieke hofleven, opgebouwd rond krankzinnig opulente paleizen, onmetelijke schatten en uitgebreide harems - een beeld zoals dat ook oprijst uit de sprookjeswereld van Duizend-en-een-nacht. Toch eindigt het verhaal in een nachtmerrie als de sjah zich laat fotograferen. De opname, gemaakt om de neerslag van een opstand te vieren, blijkt te zijn opgezet als moordaanslag die met succes wordt uitgevoerd en de aanzet geeft tot een nieuwe dynastie. De moordenaar was de grootvader van de laatste sjah, waarvan de ondergang door Ryszard Kapusinski zo fraai is beschreven in zijn fameuze reportage de Sjah aller sjahs(1982). Beide boeken liggen in elkaars verlengde. Tezamen geven ze een indringend beeld van de geschiedenis die de opmaat vormde van het huidige Iran - een land dat nog altijd wordt verscheurd door religieus traditionalisme en moderniteit, tussen armoede en rijkdom.

Vertalingen

Kader Abdolah

Kader Abdolah (1954) belandde in 1988 als Iraanse vluchteling in Nederland. Al in 1993 debuteerde hij in het Nederlands met de bundel De adelaars over het leven in ballingschap. Met Spijkerschrift (2000) leverde Abdolah zijn meesterproef af, om met Het huis van de moskee (2005) zijn definitieve…

lees meer

Details

De koning (2011). Fictie, 412 pagina's.

Uitgeverij

De Geus

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
Netherlands
Tel: +31 20 760 72 17

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer