Boek

Oscar van den Boogaard

Majesteit

In het keurslijf van de monarchie

Over het Nederlands koningshuis is altijd veel te doen. Vanuit het perspectief van een moderne koningin die zich moet handhaven in het strakke keurslijf van een democratie, beschrijft Van den Boogaard een uitermate geloofwaardig en indringend portret van Beatrix waarin haar persoonlijke en politieke beslommeringen nauw met elkaar zijn verweven. Al van jongs af aan heeft zij geleerd zich te schikken naar de eisen het protocol door zichzelf te splitsen in een officiële en een private, vrijheidslievende persoon die kan gaan en staan waar ze zelf wil.

Aanleiding voor het verhaal is een fictief meningsverschil met premier Balkenende in 2003 over een passage in de troonrede die de koningin traditioneel uitspreekt op Prinsjesdag, bij de presentatie van de begroting van de regering. Het betreft een frase over hulp aan Afrika, het continent dat haar overleden man Claus von Amsberg zo na aan het hart lag en met wie zij in Tanzania zoveel gelukkige momenten beleefde. Als eerbetoon aan Claus wil Beatrix zich in de troonrede ondubbelzinnig sterk maken voor hulp aan Afrika. Maar Balkenende eist dat zij zich schikt naar de meer vrijblijvende, verhullende bewoordingen van de regering. Meer problemen kwellen de vorstin, zoals de vraag over de troonopvolging waarvoor haar oudste zoon incapabel wordt geacht en onvoldoende gemotiveerd lijkt. Verder speelt de kwestie over zijn Argentijnse vriendin Máxima, wier vader minister was in het kabinet van dictator Videla. Perikelen die ook haar eigen huwelijk omgaven, omdat zij trouwde me een Duitser. Zeer beladen destijds in de jaren zestig, wat tot rellen leidde. Net als haar kroning tot koningin in 1980, toen krakers onder het motto Geen woning, geen kroning Amsterdam in een slagveld met de politie veranderden.

Aan de hand van deze en vele andere kwesties schetst Van den Boogaard een intiem beeld van de Nederlandse koningin, haar politieke en persoonlijke dilemma’s. In vijftig korte hoofdstukken schakelt de auteur als in een snel gesneden film tussen heden en verleden, tussen feit, fictie en speculatie - maar hoe dan ook overtuigt zijn ontroerende portret door de sublieme, majesteitelijke stijl waarin elke regel is gevat.

Oscar van den Boogaard

Oscar van den Boogaard (1964) debuteerde in 1990 met de roman Dentz. Daarna publiceerde hij nog tien andere romans, waaronder De heerlijkheid van Julia (1995), Een bed vol schuim (2002) en Het verticale strand (2005). In 2010 verscheen Meer dan een minnaar. Oscar van den Boogaard is als artistiek…

lees meer

Details

Majesteit (2010). Fictie, 224 pagina's.

Thema's: nederlandse geschiedenis

Uitgeverij

De Geus

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
Netherlands
Tel: +31 20 760 72 17

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer