Boek

Arnon Grunberg

Huid en haar

De economie van de liefde

Als econoom behoort Roland Oberstein tot de veertig meest vermaarde kenners over Adam Smith in de wereld. Hij is daarnaast mede-auteur van de essaybundel Economic Origins of Dictatorship and Genocide – een interesse die voortvloeit uit zijn joodse herkomst, net als de economie trouwens, want zijn moeder die diverse kampen overleefde was een weinig liefdevolle, krenterige vrouw. Wat Rolands naam als econoom definitief moet vestigen is een standaardwerk over bubbels. Volgens hem is economie een spel gebaseerd op bedrog. Mensen willen bedrogen worden evenzeer als ze zelf anderen bedriegen. Naar de stellige overtuiging van Roland geldt dit principe voor alle menselijke interacties – ook voor de liefde. Dat zou niet meer zijn dan een transactie tot wederzijds voordeel. Hij lijkt elke vorm van irrationaliteit te willen uitbannen.

Grunberg voert een hele reeks personages op die elkaar bedriegen. Als Roland werkt aan een Amerikaanse universiteit bedriegt hij zijn Nederlandse vriendin Violet met Lea, een specialiste op het gebied van kampcommandant Rudolf Höss, terwijl Violet op haar beurt Roland eveneens bedriegt en Lea weer door haar man wordt bedrogen. Deze politicus chanteert een illegaal werkende postbezorger met het vooruitzicht van een Green card in ruil voor seks. Roland is een celebrale man; afstandelijk, koud en berekenend – ondoorgrondelijk wellicht. Uit zijn gesprekken met Lea blijkt dat hij zich identificeert met Henri uit* Is dit een mens*, door Primo Levi als een meedogenloze overlevingsmachine gekenschetst.

Binnen het sadistische universum van Grunberg vallen slachtoffer en beul samen of is althans het onderscheid lastig te maken. En misschien lijkt Roland uiteindelijk toch evenzeer op Höss, die zijn kampliefje zou hebben laten vermoorden. Dat blijkt als hij terugkeert naar Nederland om daar een semester lang te doceren en dichter bij zijn zoon uit een eerdere relatie te zijn. Hij raakt verzeild in universitaire perikelen door zijn weigering de zoon van een vooraanstaand donateur een voldoende te geven. Wat hem echt nekt, is de relatie met een studente, die een bijna fatale wending neemt. Roland belandt in economische zin in een bubbel. Hij verliest alle controle, doordat irrationaliteit in de vorm van jaloezie de overhand neemt. Roland is metaforisch gezien Höss en Henri ineen, tegelijk beul en slachtoffer. Met Huid en Haar schreef Grunberg opnieuw een indrukwekkende roman over de onmogelijkheid een sluitende moraal op te stellen. Mensen worden in die pogingen daartoe gefnuikt door duistere driften. Wat voor de liefde geldt, gaat evenzeer op voor de economie. Je bent hoe dan ook het slachtoffer van zelfbedrog.

Vertalingen

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (1971) maakte zijn debuut op 23 jarige leeftijd met de roman Blauwe maandagen (1994) waarin hij de wereld van de prostitutie met wrange humor omschrijft. Het boek was meteen een succes. De twee romans die daar op volgden, Figuranten (1997) en Fantoompijn (2000), bevestigden voor…

lees meer

Details

Huid en haar (2010). Fictie, 512 pagina's.

Fragmentvertaling

English (PDF document)

Uitgeverij

Nijgh & Van Ditmar

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
[email protected]
Website:
https://www.singeluitgeverije…

lees meer

Literair agent

Arnon Grunberg Agency


Tel: +31 6 22 44 43 10
E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.arnongrunbergagenc…

lees meer