Boek

Christiaan Weijts

De etaleur

Wervelende dansnovelle

Na zich eerder te hebben laten inspireren door muziek, in zijn debuut Artikel 285b (2006), en beeldende kunst, in zijn tweede roman Via Cappello 23 (2008), heeft Christiaan Weijts in zijn nieuwste boek, De etaleur, de blik gericht op een derde zusterkunst: de dans. Weijts heeft zich niet zozeer letterlijk door de dans laten leiden – al speelt een danseres in zijn verhaal een hoofdrol – maar vooral figuurlijk, in het ritme van zijn zinnen. ‘Al die ingewikkelde bewegingen en verplaatsingen die mij op het verkeerde been zetten,’ vertelde hij in een interview, ‘en die via draaien en zijsprongen toch weer goed uitkwamen, stimuleerden mij om zoiets ook in taal te proberen, om die souplesse en lenigheid te bereiken.’

Weijts heeft zijn doel bereikt: De etaleur is een even diepzinnige als soepele en lenige novelle. Victor Zuid, begenadigd etaleur, wordt door de directeur van Cocagne, het fraaiste warenhuis in een grote stad, gevraagd om de etalage voor het nieuwe seizoen te ontwerpen. Victor is geen commerciële verkoper maar een kunstenaar, die levende etalages schept. Kleine theatervoorstellingen achter glas.

Als Victor door zijn vriendin plotseling uit zijn huis wordt gezet, grijpt hij die gelegenheid aan om weken te wonen in Cocagne. Hij doolt er rond als een kind in Luilekkerland. Terwijl hij tussen de lakens op de beddenafdeling een ambitieus plan bedenkt voor zijn etalages, wordt hij wakker geschud door de vernielingen die de actiegroep Paint It Green (PIG) aanrichten in het warenhuis.

Tot zijn verbijstering is een van de leden van PIG een oude liefde: de danseres Vita Laurier. Vita – haar naam is niet voor niets de letterlijke vertaling van ‘leven’ – brengt Victors ideeën aan het wankelen. Zij laat hem zien waarop de heerlijkheden in Cocagne zijn gebouwd: de directeur blijkt zich in te laten met de financiering van wapenhandel en zijn producten worden door de fijnste kinderhanden gemaakt.

Wat moet Victor doen? Kan hij zijn krachten inzetten voor een betoverende show – hij bedenkt dat hij Vita virtueel wil laten dansen in zijn etalage – en zo het onrecht in stand houden? Die vraag wordt ook nadrukkelijk gesteld door de stem van de verteller, een Faustiaanse engel, die het hele verhaal begeleidt en van een zangerige, gewetensvolle ondertoon voorziet.

De overwegingen van Victor en de ontwikkelingen tussen hem, Vita en de directeur van Cocagne leiden tot een hevige climax. Een paukenslag, om in het register van de muziek te blijven. Maar voordat het zover is, heeft Christiaan Weijts je in zijn novelle met onverwachte draaien en sprongen op het verkeerde been gezet. Hij houdt je in spanning en zet je aan het denken. Een duizelingwekkende ervaring.

Vertalingen

Christiaan Weijts

Christiaan Weijts (b. 1976) heeft in zijn vroegste werk bewezen over bijzondere krachten te beschikken. In zijn eerste twee, veelgeprezen romans Artikel 285b (2006) en Via Cappello 23 (2008) bleek hij in staat om hoog en laag, het verhevene en het aardse, op volmaakt natuurlijke wijze met elkaar te…

lees meer

Details

De etaleur (2009). Fictie, 159 pagina's.

Uitgeverij

De Arbeiderspers

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer