Boek

Pieter Waterdrinker

De dood van Mila Burger

Het verlangen naar geluk

Al in de proloog van De dood van Mila Burger lezen we dat het onheil altijd op de loer ligt en toeslaat wanneer je het niet verwacht: als Mila nog een kind is wordt haar grootvader in een centrifugeketel vermalen als een dronken medewerker een verkeerde hendel overhaalt.Mila groeit op bij haar grootmoeder in de Russische stad Kazan in de nadagen van het Sovjettijdperk. Na een troosteloze studententijd ontmoet ze de Nederlandse Nico Burger en besluit hem naar zijn thuisland te volgen.

Maar na tien jaar vindt ze zichzelf terug in een winderige kustplaats, met een uitzichtloze baan in de thuiszorg, een gedesillusioneerde, werkloze man die haar vernedert, en zonder kinderen.

Op een dag verschijnt haar oude vriendin Asja in de huurflat, die Mila vertelt dat ze het hart heeft gestolen van de excentrieke miljonair Romanovski, nadat hij een foto van haar had gezien. Als Mila inderdaad op diens uitnodiging om naar Moskou te komen ingaat, komt ze terecht in een wereld die in decadentie weinig onderdoet voor die tijdens de nadagen van het Romeinse Rijk. In de meesterlijke passages over de excessen op feesten en in clubs wordt duidelijk dat de auteur vertrouwd is met zowel het klatergoud als de onderbuik van Moskou.

Romanovski en Mila trekken zich het liefst terug op zijn sprookjesachtige landgoed in de bossen, waar de feodale tijd in ere hersteld lijkt. Terwijl Romanovski werkt aan een allesomvattend boek over het lippizaner paard, probeert Mila zich van haar oude leven in Nederland los te maken. Met hun gelukzalige, teruggetrokken dagen vormen ze een mooi contrast met de ontwortelde nouveau riche in Moskou die steeds op zoek gaat naar nog grotere uitspattingen. Het geluk lijkt compleet als Mila zwanger wordt, maar dan blijkt dat Romanovski’s verleden steeds bedreigender wordt voor hun geluk en slaat het noodlot toe. Mila ziet zich genoodzaakt om wederom opnieuw te beginnen.

De dood van Mila Burger leest als een meeslepende klassieke tragedie, vol wellustige zinnen en scènes. Waterdrinker is een meesterlijke verteller die zijn personages met vaste hand naar de ondergang voert en nog maar eens laat zien hoe groot de kracht van een goed verhaal kan zijn.

Vertalingen

Pieter Waterdrinker

Pieter Waterdrinker (b. 1961) woont reeds 15 jaar afwisselend in Moskou en Sint-Petersburg. Hij kent het moderne Rusland dan ook als geen ander, en zijn habitat speelt dan ook altijd een grote rol in zijn werk. Hij debuteerde in 1998 met de roman Danslessen, die onmiddellijk met veel lof werd…

lees meer

Details

De dood van Mila Burger (2010). Fictie, 398 pagina's.

Uitgeverij

De Arbeiderspers

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer