Boek

Carolina Trujillo

De terugkeer van Lupe García

Voor altijd verliefd

Vanaf de eerste dag dat hij haar ontmoette, is Gono, de verteller van het verhaal, verliefd op Lupe García. Ze was toen een nieuweling op zijn school, een nieuweling die terugkeerde uit haar ballingschap in Nederland, het land waar zij met haar moeder woonde – gevlucht voor de militaire dictatuur die haar vader jarenlang opsloot in de Penal, een beruchte gevangenis. Lupe gaat later journalistiek studeren in Nederland, maar blijft elk jaar terugkomen naar haar geboorteland. Als ze klaar is met haar studie keert ze terug met het plan een documentaire te maken over de gevangenis.

Ze huurt Gono, inmiddels een werkeloze, alcoholistische barman, in als productieassistent. Mede door het overvloedige drugsgebruik ontspoort de onderneming volkomen in een gewelddadige wraakoefening op de toenmalige beulen van het militaire regime. Toch lukt het Gono de oorspronkelijke opzet van de documentaire te realiseren – te filmen in de beruchte gevangenis de Penal, zij het door daar zelf in te belanden.

De terugkeer van Lupe García vertelt het verhaal van een verloren generatie die geen raad weet met zichzelf. Trujillo vertelt het verhaal echter met humor en een filmische vaart, met snelle scenewisselingen, vol met absurde, kleurrijke details, bizarre personages en zowel komische als dramatische verwikkelingen. En natuurlijk is het ook een prachtig liefdesverhaal, over een man die zijn jeugdliefde alleen door een enorme opoffering aan zich weet te binden maar zich daardoor tegelijkertijd juist van haar scheidt.

In dat opzicht is het verhaal enigszins te vergelijken met Liefde in tijden van cholera van Gabriel García Márquez waarin de beide geliefden elkaar ook hun hele leven lang mislopen. In de roman van Trujillo is de oorzaak de militaire dictatuur, waardoor echtparen van elkaar en hun kinderen zijn gescheiden en het leed zich tot in de tweede genaratie voortzet. Het is een zwaar thema, maar Trujillo werkt het uit met stilistische bravoure, humor en een prachtig in elkaar gestoken plot, dat het verhaal ook nog eens een spannende dimensie geeft.

Carolina Trujillo

Op haar achttiende schreef Carolina Trujillo (Montevideo, 1970) haar eerste novelle in het Spaans. Ze studeerde af aan de filmacademie in Amsterdam en publiceerde in 2002 haar romandebuut, De bastaard van Mal Abrigo, in het Nederlands. Het boek werd bekroond met de Marten Toonder/Geertjan…

lees meer

Details

De terugkeer van Lupe García (2009). Fictie, 331 pagina's.

Fragmentvertaling

English (PDF document)

Uitgeverij

Querido

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer