Boek

De bewaker

Een slimme roman over paranoia

De nieuwe roman De bewaker van Peter Terrin speelt zich grotendeels af in de ondergrondse parkeergarage van een reusachtig gebouw met luxueuze flats. Twee bewakers, de leidinggevende Harry en de vertellende Michel, staan er in voor de veiligheid van de bewoners. Ze worden nooit afgelost, slechts af en toe levert iemand van ‘de organisatie’ nieuwe voorraden. Hun vermoeden dat de buitenwereld is geteisterd door een grote ramp of oorlog wordt versterkt als op een na al de bewoners uit het gebouw wegvluchten. Volkomen afgezonderd en levend in sobere omstandigheden gaan ze onverminderd volledig op in hun opdracht. Ze zijn uiterst alert en gespannen. Omdat ze hopen ooit tot de elite van de bewakingsagenten te mogen behoren en verwachten hiervoor op de proef gesteld te worden, willen ze geen enkele fout maken. Zelfs in de leverancier van voorraden zien ze een potentieel gevaar.

Als een derde bewaker, een zwarte man, onaangekondigd zijn opwachting maakt, terwijl er voor hem geen plaats voorzien is, slaan in hun perceptie van de werkelijkheid de stoppen door. Is hij een controleur? Stelt hij door zijn ontspannen houding hun inzet op de proef? Wil hij dat ze elkaar niet langer vertrouwen? Harry ontspoort het eerst: hij foltert en vermoordt de man. Dan nemen hij en Michel de lift om zich van de toestand boven te vergewissen, maar in het immense gebouw raken ze elkaar kwijt. Michel ontmoet er wel Claudia, de kokkin van een van de bewoners en zij verschoont en verwent hem. Ook de laatst overgebleven bewoner duikt op en stelt Michel gerust, zodat hij terug naar zijn vertrouwde kelder kan, die hem blijkbaar onomkeerbaar geconditioneerd heeft.

Zoals in Peter Terrins roman Blanco raakt de wereld van de personages danig uit evenwicht, maar doordat ze loskomen van de werkelijkheid speelt alles zich af in hun hoofd. Hun initiële vervreemding leidt tot argwaan, bewustzijnsvernauwing, gevoelsarmoede, paranoia en ten slotte gewelddadige uitspattingen. Ook voor de lezer is het niet altijd duidelijk waar de verwrongen perceptie van de personages uitmondt in waanvoorstellingen.

De bewaker spreekt de lezer in veel meer opzichten aan dan alleen in het verhaal. Peter Terrin suggereerde zelf dat men zijn roman kan lezen als een allegorie van de oorlog in Irak, maar in de beslotenheid van dit huis clos brengt hij in de ongewone spanning en de aanhoudend onrustwekkende atmosfeer zeker ook een breed scala van emoties uit het levensgevoel van deze tijd onder.

Vertalingen

Details

De bewaker (2009). Fictie, 256 pagina's.

Uitgeverij

De Arbeiderspers

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer