Boek

Graz

Indringende stadsnovelle

De nieuwe roman Graz van Bart Moeyaert ontstond na een herhaald verblijf in de Oostenrijkse stad op uitnodiging van het Literaturhaus Graz, in een hotelkamer met uitzicht. De auteur verplaatst zich in de fictieve figuur van zaakvoerder Herman Eichler, van apotheek ‘Zum guten Hirten’ (bij de goede herder), tegenover het hotel. De alleenstaande man is evenwichtig, ordelijk en precieus, een toonbeeld van degelijkheid, voor zijn klanten een gewaardeerde steun en bron van goede raad. Hij typeert zichzelf als een ‘goede ziel, brave ziel’, maar ook als een ‘arme zoekende ziel’. In werkelijkheid is hij namelijk schichtig en legt hij moeilijk contacten.

In de omgang met vrouwen, zelfs met een ondernemende, is hij geremd. De autoriteit van zijn vader weegt op hem; hij is er niet in geslaagd bij de vernieuwing van de apotheek de ouderwetse naam van alle ramen te halen. Op een dag valt een meisje zwaar met haar fiets, vlak voor de apotheek. Nadien vindt hij de portefeuille van het slachtoffer en stelt hij vast dat het jongen is. Door het voorval raakt de apotheker helemaal uit zijn gewone doen en hij beseft: ‘ik heb eelt op mijn ziel’. Diep in zijn gemoed komen verdrongen emoties in beweging. ’s Avonds is hij erg onrustig en in de loop van de nacht besluit hij, slapeloos en gedreven door nieuwsgierigheid, de portefeuille op het adres van de jongen te bezorgen. Op de terugweg laat hij zich verleiden tot een korte seksuele ontmoeting met een man. De volgende ochtend is hij nog steeds emotioneel overstuur en niet meer zichzelf in de omgang met zijn buren. Hij realiseert zich hoe schrijnend zijn isolement en eenzaamheid wel zijn.

Het proza van Bart Moeyaert munt uit in subtiliteit. Nooit benoemt hij de eigenlijke emoties of verwijst hij ernaar, maar in de beschrijving van schijnbaar onbelangrijke handelingen en gedragingen roept hij wel een diepe en treffende emotionaliteit op. De stad Graz met een paar bijzondere monumenten vormt het fraaie kader van een reeks wandelingen van Eichler. Eén bijzondere maakte hij in het verleden, overdag, een riskante onderneemt hij in het heden, ’s nachts. Het zijn voorzichtige, onzekere, wisselende pogingen om uit zijn voorgeschreven en schijnbaar harmonieuze bestaan te breken. Door de verfijnde, vederlichte suggestiviteit die Moeyaert in zijn tekst weet te leggen, zegt de beschrijving van de buitenwereld alles over de gesmoorde emoties en het gedempte verlangen van het personage. De aandoenlijke Eichler, tegelijk zielig en beminnelijk, neemt gaandeweg de lezer helemaal voor zich in. Graz is een bijzonder sfeervolle stadsnovelle waarmee Bart Moeyaert de fijnste snaren van het gemoed beroert.

Details

Graz (2009). Fictie, 101 pagina's.

Uitgeverij

Querido

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer