Boek

Nicolette Smabers

De man van gas en licht

Ontroerende en intieme familieroman

‘Vertellen is een daad van liefde,’ zo zei Nicolette Smabers ooit in een interview, en dat is een tekenende uitspraak voor haar manier van schrijven. Door het verzwijgen van belangrijke dingen voor kinderen en ze op die manier het recht op de waarheid te ontzeggen, ontstaat een scheefgegroeid beeld van de werkelijkheid. Dit gegeven speelt een rol in al haar werk, ook in haar nieuwe, tweede roman, de meest volumineuze die zij ooit schreef.

Eva Porceleyn is een meisje van zestien als ze hoort dat haar ouders vanuit Den Haag naar Californië willen emigreren. Het is voor hen een langgekoesterde wens die eindelijk in vervulling gaat, en ze hopen dat hun dochter een gat in de lucht zal springen. In plaats daarvan barst ze in tranen uit. Emigreren naar Amerika? ‘Je mag kiezen, Eva,’ zegt haar vader na uren van gesoebat. ‘Meegaan naar het land van de sinaasappels en de wijngaarden, of verzuren in dit koude kikkerland.’

Eva blijft liever in Nederland, ze wil onderwijzeres worden. En daar komt bij: ze is verliefd. Maar als ze niet meegaat, moet ze haar ouders en haar broers missen en bij oom Leo en tante Amanda gaan wonen. Gesteld voor deze keuze, probeert Eva de relatie tussen haar vader en haar oom te begrijpen, hun ondoorgrondelijke broedertwisten. Ze duikt in haar kindertijd, toen haar vader haar elke avond verhalen vertelde. Sprookjes, Bijbelverhalen, herinneringen aan het oude Indië waar het gezin vroeger woonde voor Eva’s geboorte worden verweven met verhalen over de lotgevallen van de familie Porceleyn.

In de verhalen, die met veel vaart en smaak worden verteld, worden toch belangrijke dingen verzwegen. Eva ontdekt dat sommige wonden moeilijk helen, dat het verleden ‘met stilzwijgen is betoverd’. Haar eigen zoektocht voert haar naar de jaren twintig van de vorige eeuw, naar een schoolplein in een stadje op Midden Java, waar haar vader en zijn broers – kinderen nog – een strijd uitvechten die ook daarbuiten woedt: die tussen blanke en bruine Nederlanders. De man van gas en licht is een ontroerende en intieme familieroman, waaruit de grote kracht blijkt van het vertellen van verhalen, over de generaties en over de oceanen heen.

Nicolette Smabers

Nicolette Smabers (1948) debuteerde in 1983 met de veelgeprezen verhalenbundel De Franse tuin, die zeer goed werd ontvangen. Daarna publiceerde zij de novellen Portret van mijn engel (1987) en Chinezen van glas (1991), alsook kinderboeken. In 1992 werd haar werk bekroond met de Halewynprijs. Na…

lees meer

Details

De man van gas en licht (2009). Fictie, 302 pagina's.

Please contact the author for translation rights: [email protected]

Fragmentvertaling

English (PDF document)