Boek

J. Bernlef

De rode droom

Twee vermakelijke losers in tijden van revolutie

De rode droom is een speelse, onconventionele roman over de belevenissen van twee oudere mannen die helemaal opgaan in hun droom van een nieuwe heilstaat. De vrijetijdsfilosofen Krap en Kowalski wonen in de stad K., waar ze plannen smeden en theorieën ontwikkelen die de samenleving vooruit moeten helpen. Nadat hun land Thuisland is opgegaan in het regime van Buurland, zijn ze het nodige aan zekerheden verloren. Beiden verliezen hun baan – de een als suppoost van het Liftenmuseum en de ander als distributeur van toiletpapier.

Vroeger was alles beter, vinden ze: weliswaar was er toen een communistisch regime, nu overheerst de verlichte dictatuur van de vrije markteconomie: de armen worden armer en de rijken worden rijker. De situatie van Krap en Kowalski verslechtert zo dat ze besluiten hun eigen weg te gaan en af te reizen naar Amsterdam, waar de rijkdom in schril contrast staat met de wereld waar ze vandaan komen. Aan werk kunnen ze aanvankelijk niet komen, vanwege het feit ze buitenlanders zijn. Dan krijgen ze het aanbod om voor een reisorganisatie als inspecteurs naar een luxe toeristenoord in Tunesië te gaan. De afgezonderdheid van het oord doet denken aan de wijze waarop de communistische heilstaten vroeger bestonden: alsof de wereld om hen heen niet bestond.

Het verhaal van de twee heren is doorspekt met literaire verwijzingen en reminiscenties van Kafka tot Orwell, van Voltaire (Candide) tot Flaubert (Bouvard en Pécuchet). Bernlef lijkt er plezier in te scheppen om voortdurend de werkelijkheid een loer te draaien: de roman is vol van geestige dialogen en speelse terzijdes. Ook loopt de ongelukkige liefde van Kowalski die gedichten schrijft voor de ex van Krap als een rode draad door het verhaal. Krap zelf is daarbij iemand die de vrije liefde propageert. De rode droom laveert tussen parodie en parabel, tussen schelmenroman en politiek statement. Een roman die je, ook al vanwege het feit dat er zoveel aan de verbeelding van de lezer wordt overgelaten, niet snel loslaat.

J. Bernlef

Bernlef (1937-2012) schreef een groot aantal gedichten, verhalen, romans en essays. Van zijn vele romans zijn Hersenschimmen (1984, verfilmd en in vele talen vertaald) en Publiek geheim (AKO Literatuurprijs, 1987) het bekendst. Hij ontving voor zijn grote oeuvre vele prijzen waaronder de P.C.…

lees meer

Details

De rode droom (2009)., 236 pagina's.

Uitgeverij

Querido

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer