Boek

Vonne van der Meer

Zondagavond

De kleine fricties in het alledaagse leven

In de subtiele manier waarop Vonne van der Meer de kleine fricties in het menselijk verkeer van alledag laat zien, verkeert zij in het Nederlands taalgebied op eenzame hoogte. In Zondagavond is er weliswaar meer dan in haar andere werk sprake van een ‘geheim’ dat iemand al te lang met zich meetorst, maar ook een zogeheten plotdriven verhaal is bij haar in veilige, want intelligente, handen.

De 72-jarige Robert Blauwhuis, sinds enige jaren weduwnaar, is twee avonden in de week verzekerd van bezoek: op zondagavond komt zijn dochter Freeke, en op woensdag Mila, de vrouw die hij in de oorlog als baby het leven heeft gered. Niet toevallig komen zij nooit tegelijk, want zij voelen zich elkaars concurrent. Naarmate Robert zijn einde voelt naderen, wil hij zich bevrijden van een loden last, een leugen waarvoor hij zich al zijn hele leven schaamt. Op deze bewuste zondagavond moet het ervan komen, en het gaat er ook van komen, maar anders dan hij had voorzien.

In luttele bladzijdes vertelt Van der Meer het drama van zeker drie levens. Omdat zij verschillende vertelperspectieven hanteert, kan zij de onderlinge onuitgesproken verwachtingen en de groeiende misverstanden op een dramatische en toch ingetogen manier laten navoelen. Zondagavond gaat over menselijk gedrag, dat in de praktijk altijd kleiner uitpakt dan in het gedroomde leven, en over de verzoening daarmee. Niet alleen zijn ‘dochters’ zullen hem moeten vergeven, ook Robert zal zichzelf na zoveel jaar wat minder hard moeten vallen. Zijn tweestrijd voert hij in comateuze toestand, terwijl Mila en Freeke aan weerszijden van zijn ziekbed zitten (‘Als de hel bestaat, is het geen brandend vuur maar gesis van stemmen die van alles over je beweren.’), een situatie die door Van der Meer ijzingwekkend invoelend wordt neergezet.

In haar romans laat Van der Meer haar personages een tocht afleggen, zoekend naar de vervulling van hun dromen, en geeft ze hen uiteindelijk een lesje in nederigheid. De moraal van Van der Meer is immer te verteren, omdat ze die verpakt in soepel en precies proza, en in schijnbaar vederlichte vertellingen

Vonne van der Meer

Vonne van der Meer (b. 1952) brak bij het grote lezerspubliek door met Eilandgasten (1999), een roman-in-verhalen over de problemen en ethische keuzes van de gasten van pension Duinroos op het Waddeneiland Vlieland. Ook de vervolgromans De avondboot (2001) en Laatste seizoen (2003), vonden gretig…

lees meer

Details

Zondagavond (2009). Fictie, 168 pagina's.

Uitgeverij

Contact

Keizersgracht 205
NL - 1016 DS Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 535 25 35
Fax: +31 20 535 25 49

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.uitgeverijcontact.…

lees meer