Boek

Groener gras

Een prachtige verzameling van tragi- komedische verhalen

Annelies Verbeke’s werk wordt geroemd om haar bizarre kijk op lichtjes ongewone mensen, die naast hun onwennigheid in het leven toch veel emotie in petto hebben. In hun existentieel ongemak komen schakeringen van vereenzaming, verlatenheid, onmacht, een gevoel van nietigheid en verweesd zijn tot uiting, maar niet zonder een tegenwicht van subtiele ironie en onderkoelde humor.

In Groener gras (2007), haar derde werk, bundelde Annelies Verbeke een aantal verhalen waarin een stoet van mensen met een aanzienlijk stuk verstopt leven voor het voetlicht treden. Een vrouw die tijdens haar fietstochten genegenheid voor een stier opvat. Een harde lerares zelfverdedigingstechnieken die vertederd raakt door de zorg om een kleine vluchtelinge. In hun emotionele afzondering en hunker naar genegenheid wekken ze veel medeleven en sympathie. Zelfs als ze gewelddadig uit hun zelfbeheersing breken, kunnen ze op begrip blijven rekenen. Een door zijn huisgenoten miskende, in zijn ijver onopgemerkte postbediende trekt op een dag zijn beste pak aan en gaat de straat op met een geweer. Door zijn hopeloosheid en zijn gekrenkt gevoel van eigenwaarde zien we in hem eerder een tragische figuur dan een misdadiger.

Het meest herkenbaar zijn opnieuw de door het leven gedeukte personages die in de schaduw van het openbare leven hun eigen kleine tragiek te verwerken krijgen. Een man bouwt via een chatroom heel voorzichtig een beloftevolle vriendschap op, maar bij de eerste reële ontmoeting met zijn correspondente gaat hij op de vlucht. Een gepensioneerd paar dat emigreert naar zonniger streken verliest door een onnodige verdoving tijdens de vliegreis hun hond, hun belangrijkste band. Met de dode hond in een deken gewikkeld in een taxi onderweg naar ‘hun eigen strand’ beseft vooral de vrouw ‘hoeveel langzaam verlies bruusk was onthuld. Hoe weinig er nog te zeggen viel.’

In dit boek munt Annelies Verbeke’s proza uit in het suggereren van het langzaam verlies, in een ongewone harmonie met een bijkomende ondertoon. Een soort van atonale dubbelzinnigheid. Wat onuitgesproken blijft, weegt wel degelijk zwaar door in het leven van de personages, maar door absurde toetsen, geinige humoristische trekjes en onverwachte wendingen schuilt er in de dubbele bodem van de relazen ervan ook bizarre luchtigheid. Zoals in het geval van de Don Jonson lookalike die echt wel de verkeerde vrouw aanspreekt als de vermoede afzendster van een love note. In Groener gras bevolkt Annelies Verbeke haar curieuze wereld eens te meer met gevoelige, aanstekelijke en intrigerende mensen.

Vertalingen

Details

Groener gras (2007)., 224 pagina's.

Uitgeverij

De Geus

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
Netherlands
Tel: +31 20 760 72 17

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer