Boek

Peter Delpeut

Het vergeten seizoen

Verscheurd tussen kennis en bijgeloof

De eerste roman van de veelgeprezen regisseur en cineast Peter Delpeut speelt zich af in het midden van de negentiende eeuw. In een afgelegen dorp op het platteland ontvangt een ziek meisje, Lidia, elke week stigmata: aan haar handen vertoont ze dezelfde wonden die Christus had aan het kruis. Een kleine devote groep gelovigen raakt ervan in hysterie, zo weigeren ze onder meer te eten omdat ze via de extase van het meisje deel willen hebben aan de de wondertekenen van de messias, die zich via Lidia aan het dorp lijkt te openbaren.

Op het hoogtepunt van zijn carriere wordt pastoor Peters door de aartsbisschop naar het dorp gestuurd om de situatie te onderzoeken. Is er inderdaad sprake van een wonder of juist van oplichterij? Tegenover zich krijgt hij de heidense, vooruitstrevende dokter Wessels die alles op voorhand afdoet als hysterie. Peters is een estheet die zich thuisvoelt in de stad van Rome: hij is liefhebber van kunst en literatuur, waarbij hij ook boeken die op de index staan niet schuwt – ‘niets zo aangenaam als een scherp geformuleerde dwaling’.

Hij is een kind van de negentiende eeuw – de eeuw van Darwin, de eeuw waarin God dood is verklaard, niet alleen door Nietzsche maar door ook veel wetenschappers, en er wordt voor het eerst onderzoek gedaan naar de vermeende historiciteit van de Bijbel. Peters beseft dat het geloof voor de menigte die zich rond Lidia heeft verzameld niets anders is dan een strohalm voor uitzichlozen, toch is hij onder de indruk van het lijden van Lidia.

Terwijl hij probeert de zaak op te lossen raakt hij steeds verder in de problemen. Dorpsarts Wessels wil Lidia een operatie laten ondergaan, de huishoudster van de pastoor wordt steeds bemoeizuchtiger en de dorpsidioot is misschien zijn enige bondgenoot in de vijandige dorpsgemeenschap. Wanneer die zich vergrijpt aan Lidia wordt er op een afschuwelijke manier wraak op hem genomen, maar eigenlijk lijkt het een wraakneming van de gemeenschap op Peters zelf.

Delpeut weet op natuurlijke wijze de sfeer op te roepen van een periode die, hoewel nog recent in het verleden, soms middeleeuws aandoet. Aan het slot van het boek kraait een haan voor de derde keer, en de pastoor weet dat hij uiteindelijk een nederlaag zal lijden. *Het laatste seizoen *is een sfeervolle, spannende roman over een tijd die dichterbij in het verleden ligt dan we zelf geneigd zijn te denken.

Peter Delpeut

Peter Delpeut(b. 1956) maakte in 1998 de film Felice… Felice…. Het was dat jaar de openingsfilm van het Internationale Film Festival Rotterdam en werd verkozen tot beste Nederlandse speelfilm. Tegelijk publiceerde hij zijn literaire debuut, in de vorm van de gelijknamige novelle. In…

lees meer

Details

Het vergeten seizoen (2007). Fictie, 254 pagina's.

Fragmentvertaling

English (PDF document)

Uitgeverij

Augustus

Prinsengracht 911-915
NL - 1017 KD Amsterdam
Netherlands
Tel: +31 20 524 98 00
Fax: +31 20 627 68 51

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.augustus.nl

lees meer