Boek

Arnon Grunberg

Het aapje dat geluk pakt

Deze novelle is een korte thriller over terrorisme, al heeft het daar niet meteen de schijn van. Het verhaal begint als een lichtvoetige parodie op de diplomatieke dienst. De Nederlandse ambassade in Lima wordt bevolkt door wezenloze neuzelaars. Tweede man in Peru heet Jean Baptiste Warnke, een uitermate gelukkig getrouwd man die na zoveel jaar huwelijk nog altijd verliefd is op zijn vrouw en zielsveel houdt van zijn beide dochtertjes. Warnke leidt een rimpelloos leven, vrij van zorgen - hij is een kreukloze jaknikker, een man zonder eigenschappen. De vraag of de minister die op bezoek komt wel van barbecue houdt, is voor hem belangrijker dan de dood onder verdachte omstandigheden van een Nederlander in een Peruaanse gevangenis.

Trefzeker, venijnig en uitermate geestig schetst Grunberg de diplomatieke dienst als een verzameling van zelfzuchtige leeghoofden. Toch is de parodie allerminst vrijblijvend. Wanneer Warnke hopeloos verliefd wordt op Malena, raakt hij de werkelijkheid volledig uit het oog en laat zich misbruiken. Geleidelijk intensiveert Grunberg het verhaal tot een thriller, inclusief een verassende en hoogst dramatische ontknoping die dicht bij de actualiteit staat.

Vertalingen

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (1971) maakte zijn debuut op 23 jarige leeftijd met de roman Blauwe maandagen (1994) waarin hij de wereld van de prostitutie met wrange humor omschrijft. Het boek was meteen een succes. De twee romans die daar op volgden, Figuranten (1997) en Fantoompijn (2000), bevestigden voor…

lees meer

Details

Het aapje dat geluk pakt (2004). Fictie, 87 pagina's.
Aantal woorden: 28.000

Thema's: diplomatie

Uitgeverij

Nijgh & Van Ditmar

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
[email protected]
Website:
https://www.singeluitgeverije…

lees meer

Literair agent

Arnon Grunberg Agency


Tel: +31 6 22 44 43 10
E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.arnongrunbergagenc…

lees meer