Boek

Marcel Möring

Dis

Gedreven op zoek naar liefde

In mei 1945, vlak na de nazi-zondvloed, kruipt Jakob Noach ”als een mol” uit zijn onderduikhol op de hei in Noord-Oost Nederland. Hij is dan wel aan de Duitsers ontsnapt, toch heeft hij een nauwelijks te verwerken verlies geleden: zijn ouders en broer. Zijn grenzeloze woede om de antisemitische moordzucht en Hollandse collaboratie zet hij om in een tomeloze maatschappelijke energie: hij zorgt ervoor dat hij in het naoorlogse Nederland in de provinciestad Assen een maatschappelijk succes wordt: van kleine schoenmaker tot steenrijke jood die succevol handelt in onroerend goed.

Dit begin is razendsnel en overrompelend. Möring schrijft in een speels-ernstige stijl die een breed scala van emoties bespeelt: naast woede is er brutaliteit, wrange humor en de hunkering naar liefde. Dankzij een virtuoze taalbeheersing schetst Möring opkomst en beginnende ondergang van de winstmakende maar wanhopige Jakob Noach, trotse vader van drie dochters.

Als na Auschwitz de liefde is zoekgeraakt, is die dan nog wel ergens te vinden? Dit is een cruciale vraag in Dis, een tragische liefdesroman die zich afspeelt in juni 1980, aan de vooravond van een internationaal vermaarde motorrace (de TT van Assen). Als Jakob Noach de stervende vaderfiguur is die alleen nog liefde koestert voor zijn dochters, mag Markus Kolpa zich een zoekende zoon noemen. Kolpa, een vastgelopen schrijver, is teruggekeerd naar zijn jeugdstad Assen en probeert als woeste wandelende jood contact te krijgen met zijn jeugdliefde Chaja, Noachs jongste dochter. Het decor is de kermis van Assen, een doolhof met duistere attracties.

Maar de zoektocht naar liefde lijkt alleen slachtoffers op te leveren in de nachtelijke chaos vlak voor de motorraces: iedereen loopt elkaar mis in het grensgebied tussen dag en nacht, liefde en haat, vaders en zonen, hel en hemel, stad en land. Tegelijkertijd geeft Möring dankzij een uitgekiende afwisseling van vertelperspectieven en verrassend beeldmateriaal een indringend portret van een stad aan de rand van de hel: Assen als dramatisch centrum van de wereld, een stad vol woorden die gepast knipoogt naar Dante’s Dis én naar het Dublin van James Joyce.

De dood geeft Möring in Dis prachtig symbolisch weer in de gedaante van een marskramer. Heeft die zwervende dood het laatste woord in het stadslabyrint Dis ? Of kiert er door het zeildoek van Mörings enerverende literaire circus nog een straaltje hoop of licht? Het lijkt erop dat Marcus Kolpa, de zoekende zoon die even niet meer schrijft, weer een begin van liefde vindt.

Vertalingen

Marcel Möring

Sinds zijn debuut wordt Marcel Möring (b. 1957) tot de belangrijkste hedendaagse schrijvers gerekend. Met zijn eerste roman Mendels erfenis (1990) won hij de Geertjan Lubberhuizen prijs van het beste debuut van het jaar. Zijn tweede boek, Het grote verlangen, werd met de AKO literatuurprijs…

lees meer

Details

Dis (2006). Fictie, 508 pagina's.

Uitgeverij

De Bezige Bij

Van Miereveldstraat 1
NL - 1071 DW Amsterdam
Netherlands
Tel: +31 20 305 98 10
Fax: +31 20 305 98 24

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.debezigebij.nl

lees meer

Literair agent

A.P. Watt Ltd.

20 John Street
WC1N 2DR London
Tel: +31 20 7405 6774
E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.apwatt.co.uk

lees meer