Boek

Sana Valiulina

Didar en Faroek

Liefde in tijden van Stalin

Een epische, meeslepende liefdesroman in de verteltraditie van Dostojevski en Tolstoj, maar nu niet met het tsaristische, maar met het stalinistische Rusland als decor én personage: met Didar en Faroek heeft de Estse, maar in Nederland wonende en in het Nederlands schrijvende Sana Valiulina een boek geschreven van internationale allure. Voor het eerst is deze periode zó overtuigend en groots verwoord in een roman.

Didar en Faroek zijn verre achterneef en -nicht uit een Tataarse familie, die in de jaren twintig van de vorige eeuw door de gedwongen verhuizingen in de Russische communistische diaspora raakt. Didar groeit op in het stadje Poesjkin, in de buurt van Petersburg, en Faroek in een Moskouse buitenwijk die bevolkt wordt door veelkleurige Zuid-Russische bevolkingsgroepen. Didar en Faroek zijn, als in een sprookje, voor elkaar voorbestemd en hoewel de loop van de geschiedenis ze jarenlang gescheiden houdt, slagen ze er in hun liefde in hun correspondentie levend te houden.

Didar keert zich af van haar moslimachtergrond, door in de jaren dertig een modelpioniertje te worden dat zelfs wordt uitgenodigd voor het modelkinderkamp Artek, waar zij de eerste glimp van vrijheid opvangt door haar omgang met zonen van partijbonzen, die zich búiten het kamp vermaken.

In Faroeks familie daarentegen is het geloof nog springlevend, zij het in het verborgene. Faroek is een indrukwekkende twintigste-eeuwse antiheld: zoals de kleine Oskar in Die Blechtrommel niet wilde groeien, zo is Faroek tot zijn elfde sprakeloos, als gevolg van de blik van Stalin, die boven de wieg aan de muur hangt. Bovendien is hij, zoals meer onvergetelijke personages uit de Russische literatuur, epilepticus. Valiulina heeft zijn epileptische aanvallen schitterend verwoord: als een wurgslang die over hem komt.

De geschiedenis raast over Rusland. Na de terreur van de jaren dertig komt de vernietigende Tweede Wereldoorlog, en vervolgens de verschrikking van de Goelagkampen. Didar en Faroek leven in een moreel vacuüm: terwijl Stalin tracht een kunstmatige mens te creëren, verliest Didar alle geloof in de communistische heilstaat en wordt verliefd op een Duitse officier, zodat ze de oorlog overleeft. Faroek vecht voor Rusland tegen de Duitsers, wordt krijgsgevangen genomen, en belandt als gevangene in Normandië om de invasie te bevechten. Na de bevrijding wordt hij opgevangen in een kamp in Engeland, vanwaar hij uitgeleverd wordt aan het geallieerde Rusland. Daar wacht hem het wrange lot van vele anderen die met het Westen in aanraking gekomen zijn: de Goelag. Het islamitisch geloof blijkt dan nog hun enige morele houvast, en hun liefde voor elkaar hun enige drijfveer, tot ze elkaar weerzien…

Vertalingen

Sana Valiulina

Sana Valiulina (1964) groeide op in Tallinn (Estland). Na haar studie Noorse taal- en letterkunde in Moskou emigreerde ze naar Nederland. Ze debuteerde in 2000 met de semi-autobiografische en veelbesproken roman Het kruis over het leven in een Moskouse studentenflat, in 2002 gevolgd door de…

lees meer

Details

Didar en Faroek (2006). Fictie, 431 pagina's.

Fragmentvertaling

English (PDF document)

Uitgeverij

J.M. Meulenhoff

Herengracht 507
NL - 1017 BV Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 553 35 00
Fax: +31 20 625 11 35

E-mail:
[email protected]
Website:
http://www.meulenhoff.nl

lees meer

Literair agent

The Karpfinger Agency

357 West Street
10011-3379 New York, NY
United States
Tel: +1 212 691 2690
E-mail:
[email protected]
Website:
http://karpfinger.com/

lees meer